Теби Хитлеру, Каинов сине!

Billedresultat for pismo svetolika dragačevca hitleru
Светолик Драгачевац

Светолик Драгачевац, пензионисани срески начелник из Параћина пре нешто више од осам деценија, тачније 25. марта 1941. устао је јавно против Адолфа Хитлера и био први Србин који се успротивио злогласном фиреру, а своју храброст и патриотизам годину дана после тога платио је главом. На дан када је потписан споразум о приступању тадашње Југославије Тројном пакту он је упутио Хитлеру телеграм и писмо оштре садржине.

У Берлину је потврђено да је телеграм стигао 1. априла и то је протумачено као додатни гест изругивања и изазивања фирера, после 27. марта и обарања владе Драгише Цветковића.

„Тeби Хитлeрe, Кајинов синe, ми дeца вeликих отаца и дeдова узвикујeмо доста. Нe слушаш ли, наићи ћeш на бодрe мишицe нашe. Пролићeмо ти крв и ногом ти аждајo стати на врат да сe нe дигнeш. Упамти да нас јe можда Господ Бог одрeдио да код нас добијeш одмазду за сва нeдeла“, написао је између осталог Светолик Драгачевац.

Немачки војници 9. априла 1941. године, после уласка у Параћин, ухапсили су Драгачевца, кога је оцинкарио локални фолксдојчер, и депортовали га у злогласни логор Маутхаузен, где је убијен 1942. године.

Billedresultat for pismo svetolika dragačevca hitleruУ Завичајном музеју Параћина стоји да је Драгачевац уз музику прославио слање писма. Музиканти су му свирали марш и понављали рефрен „Хитлер обрао бостан”. Када је овај храбри човек дошао у пошту да пошаље телеграм и писмо наишао је на отпор службеника поште. Није хтео да пошаље пошиљку када је видео адресу и прочитао писмо, али упорни Драгачевац на крају је успео да га убеди. Писмо Светолика Драгачевца чува се у Историјском архиву Београда.

Одмах по доласку Немаца у Параћин Светолик је ухапшен и то по бнаређењу централе нацистичке странке НСДАП у Берлину. Фолксдојчер Јозеф Паулус, који је у то време имао ткачку радионицу у Параћину рекао је нацистима одмах рекао ко је човек који се дрзнуо Хитлеру пише писмо и за то нагађен местом градоначелника Параћина.

Према званичној немачкој белешци Светолик Драгачевац умро је у логору Маутхаузен од запаљења трбушне марамице, а његово тело је кремирано, мада се поуздано зна да је погубљен.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *