Ходочашће до Норвешке и Часни крст за „33 анђела“

На иницијативу потомака и директора филма ,,33 Анђела“ Бранка Димовића Димеског, израђен је Часни крст који је посвећен страдалој српској деци у Норвешкој за време Другог светског рата. Часни крст ће кренути у сусрет Видовдану у своје ходочашће са делом екипе филма ,,33 Анђела“ из Градине-Јасеноваца пут Норвешке, а потомци и филмски тим поставиће га на месту где су наши преци страдали, пише Српска историја.

IMG 5c17151946b36eb57c7625d3c37d1e24 V

Овом догађају присуствују и Норвежани, потомци људи који су помагали наш страдални српски народ. Часни крст освештан је у цркви у Драксенићу код Козарске Дубице, где је побијено много Срба.

-Након заузимања села Драксенић од стране хрватских усташа, јануара 1942. год,  око 360 Срба из тог краја на превару је доведено у цркву и на свиреп начин убијено. После овог ужасног масакра на гомили су остали само лешеви обливени крвљу и просутих мозгова.  Иста судбина задесила је и преостале мештане, углавном децу, жене и старце који су поклани или убијени маљевима, а црква у коју су доведени потом запаљена, као и читаво село – преноси Ђорђе Бојанић, уредник портала Српска историја.

-Филмска екипа ,,33 Анђела” борави у Републици Српској на позив потомака који дају највећи допринос реализацији филма ,,33 Анђела”, наглашава Бојанић.

FB IMG 1687813359476

Потомци и део филмске екипе путују потом у Пољску и Норвешку где настављају снимање.

Део екипе Дан медија из Норвешке и Дуо Дигитал Медиа из Крагујевца са часним крстом крећу у обилазак Козарске Дубице, а потом на пут дуг 6000 километара. У Норвешкој ће обићи Сзсзецин, Осло, Трондхајм.

О филму је у Градишци одржан и панел, где је публици приказан и трејлер филма ,,33 Анђела”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *