Српска лепота и младост у Лозовику

У једном од највећих села у Србији окупило 16 ансамбала се више од 400 малишна у народним ношњама на 15. фестивалу дечијих фолкорних ансамбала

Пише: Душан Марић

У Лозовику код Велике Плане у суботу је био празник лепоте, младости и народне културно-уметничке баштине. По традицији, 15. пут по реду, на левој обали Велике Мораве, у једном од насвећих села у Србији, окупила се права мала армија дечака и девојчица у народним ношњама, ради учешћа на фестивалу дечијих фолкорних ансамбала, који се, на понос мештана овог села, одржава сваке године на верски празник Врбицу.

Домаћин и организатор ове културне манифестације су Месна заједница Лозовик и лозовичко културно уметничко друштво које носи име погинуле партизанке Радице Ранковић.

Осим КУД Радица Ранковић, публици су се представила културно-уметничка друштва Ђура Јакшић из Трновча, Петровачки ансамбл из Петровца на Млави, Мало Црниће из Малог Црнића, ГОША из Смедеревске Паланке, Милоје Поповић Ђак из Кусадка, Ђурђевдан из Новог Села, Ливадица из Доње Ливадице, Абрашевић из Смедеревске Паланке, Ратко Матић из Сараораца, Свети Лука из Папазовца, Ресава из Пругова, Жупа из Александровца Жупског, Селевац из истоименог села и Бранислав Нушић из Скобаља.

Укупно 16 друштава, једно више него прошле године. На лозовичкој позорници културе своје знање из игре и чувања националних традиција показало је више од 400 дечака и девојчица. Као што се види и на фотографијама које објављујемо, сала у дому културе, која има 500 места, била је пуна народа.

Ништа мање леп од самог наступа на позорници био је и традиционални дефиле учесника кроз Лозовик.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *