I Vojkan nam rekao „adio“

Kompozotor i dirigent Vojkan Borisavljević, čija karijera traje više od pet decenija, preminuo je danas u Beogradu. Zauvek će biti upamćen kao kompozitor hitova kao što su „Odiseja“, „Ljubav je samo reč“ i „A sad adio“, i mnogih drugih.

Vojkan Borisavljević je rođen 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živeo je u Beogradu. Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama „Dr Vojislav Vučković“ i „Stanković“, kao i na privatnim studijama u Parizu. Umetničkim radom se aktivno bavi od 1965. godine.

Ceo radni vek proveo je kao slobodan umetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umetnika. Komponovao je muziku za pozorište, film i televiziju, popularne i dečje pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što čini nekoliko stotina dela različitih žanrova.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 22. marta 2018. godine održao je autorski koncert, nazvan Moja odiseja i tom prilikom uručena mu je nagrada „Darko Kraljić“. 2018. godine objavio je knjigu „Moja odiseja“.

Komponovao je više od pet stotina pesama za najpoznatije jugoslovenske pevače – Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge, kao i za brojne televizijske serije i filmove, poput serija „Sivi dom“ i „Vruć vetar“ i filma „Lajanje na zvezde“, za čiju je muziku nagrađen Zlatnom mimozom na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom 1997. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *