Готово је, пао је!

Мило Ђукановић је пао! Поражен је на демократским изборима у Црној Гори гласовима верујућег народа, који је окренуо против себе сулудим ударом на Српску православну цркву. Нису помогле претње, застрашивање, лажи, подметачина, медијска кампања његових гласила.  Ово је историјски дан за српски народ у Црној Гори и за Србе широм света, историјски дан за демократију.

Iz izbornog štaba koalicije "Za budućnost Crne Gore", Foto: Savo PrelevićОпозицијиони блок према прелиминарним резултатима избора, на које је изашло више од 75 одсто бирача, освојио је већину у парламенту и имаће 41 посланика,“За будућност Црне Горе“ 28 мандата,  „Мир је наша нација“ 10 и „Црно на бијело“ 4, док ће Милова Демократска партија имати 29 мандата и заједно са својим коалиционим партнерима , социјалдемократама, Бошњачком странком и албанском листом неће бити довољно да формира владу.

Лидер коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић обратио се јавности, одмах након конференције Центра за мониторинг и истраижвање (ЦеМИ).

„Драги грађани исказујемо вам благодарност за истрајност и достојанство. Без обзира на све што смо прошли током овог циклуса. Режим је пао“, рекао је Кривокапић.

Народе Црне Горе, десила се слобода. Ко чека тај и дочека. Након 31 године једне апсолутне власти морало се десити и ово. Разлог лежи у чињеници да ко удари на Бога и Светог Василија Острошког мора ово да очекује, рекао је Кривокапић.

Како је навео, ситуација је таква да опозиција има 42 мандата, а сви остали 39 мандата.

„Први циљ је да пружимо руку помирења која треба да буде основ нашег суживота. Нудимо оно што је природно, да све националне странке приђу победнику, јер не можемо градити Црну Гору другачије.

Молим све грађане Црне Горе да не наседају на могуће провокације, да се не баци трунка на ову победу и молим вас да прославимо у својим домовима, јер се победа може славити достојанствено“, рекао је он. Сутра почиње нови дан у слободној Црној Гори, поручио је Кривокапић.

Говорећи о спорном Закону о слободи вероисповести, Кривокапић је рекао да сада знамо да тај закон мора да се повуче и да се треба да се нађе најбољи модел који одговара традиционалним вероисповестима у Црној Гори.

Iz izbornog štaba, Foto: Tina PopovićПостојање било какве корупције у држави говори о томе да је држава слаба. „Ми градимо јаку државу“, рекао је он. Како је навео, најбоље решење за Црну Гору је експертска влада, са ограниченим роком. Без те експертске владе нема бољитка, тврди Кривокапић.

Берлински зид је пао и у Црној Гори“, рекао је Славен Радуновић из коалиције „За будућност Црне Горе“.

„Од данас ДПС и остале странке владајуће коалиције нису власт. На жалост, сами нећемо моћи да формирамо власт, мораћемо да позовемо и наше пријатеље из опозиције“, поручио је он.

Радуновић је навео да колација „За будућност Црне Горе“ има освојених 36,02 одсто гласова, на основу 182.000 пребројаних листића.

Вечерас није победа ни једне политичке партије, ово је победа св. Василија, ово је победа Црне Горе, сваког грађанина. Желим да поздравим све хероје који су свих ових дана трпели терори и нападани да су против Црне Горе, рекао је један од лидера коалиције „Заједно за Црну Гору“, Марко Милачић.

Према Милачићевим речима, највећи хероји избора су људи који су протеклих месеци протестовали против примене Закона о слободи вероисповести. Они су, према његовим речима, уједно и највеће патриоте.

„Позивам Мила Ђукановића да једном у животу буде нормалан човек и да прихвати одлуку народа. Ово је највећа победа у нашим животима. Ово је победа сваког човека. Нека нам је срећна победа читаве наше Црне Горе. Нека нам је срећна слобода“, додао је Милачић.

Нела Савковић Вукчевић испред ДПС-а рекла је да је према њиховим подацима ДПС има 37, 7 одсто гласова. Како је навела, ДПС ће моћи да формира власт са коалиционим партнерима и додала да опозиција жури са проглашавањем победе, те да моли све да заједно сачекају резултате.

Иначе како јављају медији у изборном штабу ДПС-а остале су само празне столице и угоститељи који немају кога да служе. Изгледа да је Демократска партија социјалиста прихватила пораз и са Милом на челу сви до једног су напустили штаб, преноси портал Глас јавности.

Партија Мила Ђукановића поражена је и готово свим већим градовима у Црној Гори, Подгорици, Никшићу, Котору, Херцег Новом и другим градовима.

Zastave Crne Gore i Srbije (foto:AFP 2020/SAVO PRELEVIC) - Након завршетка гласања у Црној Гори и проглашења прелиминарних изборних резултата, у центру Београда окупио се већи број грађана који носи српске и црногорске заставе и пали бакље испред српског парламента.

„И Београд даје подршку, слави! Хвала Браћо до неба“, објављено је на Фејсбук профилу „Црна Гора и Србија то је једна Фамилија“ уз снимак на ком се види велик број грађана.

Први прелиминарни резултати парламентарних избора у Црној Гори били су повод за почетак славља и у Косовској Митровици. Возила са упаљеним сиренама, у више њих и српске заставе, прво појединачно, а потом и у више групица у овим тренуцима кружи градом.

Како јавља портал КоССЕв, испаљен је ватромет у близини градског храма Светог Димитрије, а чула се и рафална паљба. Окупњени скандирају „Мило Лопове“, подижу три прста и атмосфера је весела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *