Чудотворна икона св. Нектарија

У српском народу све је поуларнији и поштованији свети Нектарије Егински, коме се приписује више од 2.000 чуда. У православној цкрви и међу верницима овај светитељ прославља се 22. новембра, а међу верујућинм народом у Србији све је траженија и чудотворна икона св. Нектарија. 

Свештеника из Ваљева Ненада Андрића питамо о каквој је икони реч?

-Икона св. Нектарија коју шаљем народу јесте репродукција прве његове иконе, коју је на чудесан начин осликао 1920. године Св. Сава Нови са острва Калимноса из Грчке.

Он је последње две године живота св. Нектарија живео уз њега на Егини. Он га је и опојао. Тако да по сахрани св. Нектарија, св. Сава је имао виђење самог Свеца који му је рекао да жели да му ослика икону и дао му је упуства како да икона изгледа. Св. Сава Нови тако је и учинуо за 40 дана осликао икону.

Ми каширамо икону на дрвету, тј. лепи се штампани папир са ликом на дрво и премазује лаком. Потом иконе освештам водицом са Егине уз прописане молитве свештеничке у епитрахиљу старца Нектарија који сам добио на дар од Грка по његовом благослову.

Икону шаљем на адресе поручилаца уз уље са Егине које се пакује у лепе кутијице у храму Св. Нектарија у Ваљеву. Такође ова икона може се купити у продавници икона „Егина „ или поручити на број 065 4453 036

До сада имам више повратних информација да су парови који нису имали деце више година, молили се пред овом иконом и помазивали уљем св. Нектарија, остварили се као родитељи. Такође многи се и исцелили од болести. То је потврда присуства Божије благодати у светим православним иконама – каже отац Ненад.

Свети Нектарије Егински је грчки монах који је био настојник манастира на острву Егина поред Атине, којег је сам основао. Рођен је у Силиврији Тракијској 1846. године у сиромашном дому. Замонашио се у манастиру Хиос 1876. године. Као епископ Пентапољски, за кратко време је стекао велики углед и у народу и у Цркви.

За њега говоре да је за живота стално наилазио на људску неправду. Често је био шиканиран и трпео понижења, био је и јак на речима, али благе нарави. Чуда је чинио, како кажу, и за живота, али она су посебно постала видљива након његовог упокојења, 1920. Сматра се да је и сам боловао од канцера. Његове мошти су 20 година остале целе, као да је заспао, пуштајући свето миро, а над њима небројено људи нашло је исцељење, нарочито оболели од рака, али и многих других болести.

Насловна фотографија: Отац Ненад на Егини са иконом св. Нектарија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *