Трифко Ћоровић је опширно говорећи о књизи „Госпар Мато Грацић“ истакао да је портал Слободна Херцеговина на необичан начин дао допринос у стварању књиге о Мату Грацићу.

„Недалеко од ове библиотеке, баш у овом граду на његову крсну славу, прије шест година на празник Преображења регистрован је портал Слободна Херцеговина. Овај портал, који је заснован на волонтерском раду, створио је посебан имиџ и временом је постао најутицајнији портал међу Херцеговцима у Србији. Тај потенцијал препознали су многи знани и незнани. Временом се створио велики круг сарадника, а међу њима и један од аутора ове књиге, уважени историчар Саша Недељковић, који је објавио више десетина текстова. У свом истраживању Недељковић се највише бави радом соколских друштава Краљевине Југославије, али се кроз наслове одмах могло осјетити да има посебан сензибилитет према Дубровнику. Тај мотив лежи у чињеници да је сам аутор потомак Дубровкиње, Српкиње из Гружа“, рекао је Ћоровић.
Он је подсетио да је Предрагова супруга Ивана, која је данас међу анђелима, управо на порталу Слободна Херцеговина пронашла текстове Саше Недељковића, што је Пеђи дало идеју да се заинтересује за Мату Грацића.
„Можда неки не знају, али Предраг Савић каријеру је започео као новинар и одавно се већ доказао као мајстор писане ријечи. У Србији је познатији као адвокат који је имао највише добијених судских спорова пред Европским судом правде у Стразбуру. Зато нимало не чуди да је успио да рехабилитује и Мата Грацића, иако се комунистичка власт добро потрудила да уклоне сву архиву везану за овај случај“, објаснио је уредник Слободне Херцеговине.
Ћоровић је приметио да је најчешћи извор који се помиње у књизи “Госпар Мато Грацић” часопис Срђ, који је излазио два пута месечно у периоду од 15. јануара 1902. до 15. маја 1908. године са јасним описом “књижевно гласило свих Срба на Приморју.“
„На насловној страни првог броја Срђа објављена је и пјесма “Свети Срђу, не дај грђу“ која је дефинисала његову мисију”, истакао је Ћоровић и изрецитовао поменуту песму:
Издања заједнице Срба римокатолика у Дубровнику, из приватне колекције Милана Путице, фотографија Радио Требиње

Старац Срђ је његда био

Стража граду Дубровнику,
Па је Влаху, чилом другу
Мјесто давно уступио.
…Но унаточ чилом Влаху
Старог Срђа светитеља
Још се спомен утро нијe….
Срђевдан је крсно име.
А на особ јоште живи
Свети старац, моћни, парац
У уздаху и молитви,
Што му вјерни пук подиже,
Пук подиже Дубровачки,
Кад га тешки јади пашу,
Па истури ријеч нашу:
“Свети Срђу, не дај грђу!“
Трифко Ћоровић је потом опширно говорио о овом часопису који је као је рекао у својих седам година постојања окупио књижевнике и културне раднике из Дубровника, Војводства Србије и Тамишког Баната, Књажевине Црне Горе, Књажевине Србије…
„За Срђ су писали писали Јован Дучић, Алекса Шантић и Владимир Ћоровић, а као дописници за лист су радили Матија Бан, Вид Вукасовић Вулетић, Дионисије Миковић, Иво Војновић и многи други. Оснивач, власник и главни уредник листа Срђ био је новинар Антун Фабрис, који је након објављене пјесме Бокешка ноћ (у књизи се налази на страни 174.) пјесника Уроша Тројановића ухапшен крајем 1902. године“, навео је, између осталог, Трифко Ћоровић.
Он се на крају захвалио Народној библиотеци у Требињу и њеној директорки, госпођи Милосави Супић, као и Градској управи Града Требиња што су помогли организацију ове промоције, а посебну захвалност исказао је према Удружењу ЈВУО Требиње коме је намењен и комплетан приход од продатих књига „Госпар Мато Грацић“ у Требињу за подизање споменика борцима Југословенске војске у отаџбини и невиним жртвама Другог светског рата.
Погледајте видео записе са промоције у Требињу, које је снимио Небојша Вукановић: