Глас народа Велике Плане у Скупштини Србије

Од обнове вишестраначког система у Србији деведесетих година прошлог века поморавска општина је имала 11 народних посланика у српском парламенту
Јоца Арсић, СПС

По подацима који се могу наћи у монографији 30 година парламентаризма у Србији, чији је аутор Ратко Личина, бивши министар у избегличкој Влади Републике Српске Крајине а сада службеник у српском парламенту, први Плањанин који је имао част да буде представник народа у највишем законодавном дому Републике Србије био је Небојша Маринковић, научни радник из Милошевца. Маринковић је дужност народног посланика обављао од 1990. до 1992. године. Био је члан Социјалистичке партије Србије.

Чланску карту исте странке имао је и ветеринар Обрен Николић, који је Велику Плану и СПС у Скупштини Србије представљао у два мандата, од 1992. до 1997. године. И трећи плањански народни посланик био је социјалиста, Јоца Арсић, који је ту дужност обављао од 2001. до 2004. године.

Након њега посланички мандат су освојили дипломирани правник  Горан Раковац из ДСС и Првослав Савић, конобар, из СРС. И они су народ овог дела Поморавља у највишем законодавном телу Србије представљали у једном мандату.

Дејан Писаревић Писко био је посланик из Јединствене Србије

У мандату од 2008. до 2012. године ова поморавска општина имала је чак тројицу представника у Скупштини Србије. Били су то новинар Душан Марић из СРС, приватни предузетник Дејан Писаревић Писко из Јединствене Србије и професор Миодраг Стоиловић из Демократске странке.

Велибор Станојловић, СНС

Марићу је посланички мандат додељиван још два пута, овај пут као члану СНС. Први пут у мандату од 2020. до 2020. године, када му је друштво правио и његов страначки колега Велибор Станојловић а трећи пут Марић је постао посланик у садашњем скупштинском сазиву.

Пре Марића и Станојловића Велику Плану и Српску напредну странку у Скупштини Србије представљао је судија у пензији Живан Ђуришић. У садашњем парламентарном сазиву Велику Плану представља и дипломирани правник Дејан Шулкић, којем је ово други посланички мандат. Први пут било је то од 2016. до 2020. године. Први пут је изабран на листи ДСС а други пут, опет као члан те странке али на изборној листи коалиције

Живан Ђуришић

Нада.

Занимљиво је да су поједини великоплањански посланици обављали и високе дужности у локалној самоуправи. Тако је Шулкић у три мандата, од 2004. до 2015. године, био председник општине Велика Плана. У једном мандату дужност првог човека општине обављао је и Јоца Арсић. Председник општине је био и Горан Раковац, који је на ту дужност изабран после преврата који се у Србији догодио у октобру 2000. године.

Душан Марић је у време обављања првог посланичког мандата био и председник Скупштине општине, а и сад обавља обе дужности. Кад је у питању обављање високих страначких функција, од великоплањанских народних посланика највише се винуо Дејан Шулкић, који је један од потпредседника ДСС, док је раније био први човек Извршног одбора ДСС.

Душан Марић је био члан Извршног одбора и Централне отаџбинске управе СРС. У парламентарним расправама највише је говорио Марић – више од 450 пута. Следи га Шулкић који је учествовао у више десетина парламентарних расправа. Записници са скупштинских заседања показују да се никад није догодило да посланици из Велике Плане прозивају један другог или међусобно полемишу.

Насловна фотографија: Дејан Шулкић, диплмирани правник и Душан Марић, новинар, посланици су из Велике Плане у садашњем сазиву Скупштине Србије

Текст: Тамо далеко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *