Допунска настава српског језика у Словенији

Од школске 2020/2021. године, ученици основних школа у Словенији имаће могућност да похађају допунску наставу српског језика.

Савез Срба Словеније је у контакту са директорима свих основних школа у Словенији спровео иницијативу, са циљем да се идентификују основне школе у којима ће се од следеће школске године бесплатно изводити допунска настава српског језика. На основу договора са директорима основних школа, 31. јануара 2020. године биће објављено у којим школама ће бити извођена допунска настава српског језика.

У оквиру сваке пријављене школе биће формиране две старосне групе: прва група за ученике од 1. до 5. разреда и друга група за ученике од 6. до 9. разреда.

Настава српског језика биће извођена у форми двочаса (2 x 45 минута) једном седмично, у току радне седмице. Накнадно ће бити утврђено којим данима ће се изводити настава у појединачним местима/школама.

Допунска настава српског језика изводиће се према званичном Програму основног образовања и васпитања у иностранству Министарства просвете Републике Србије, који обухвата садржаје из три предмета: српски језик, моја отаџбина Србија, култура српског народа.

Испуњену и потписану изјаву и пријаву родитељи треба да доставе координатору, који је одређен за ваш регион Словеније, најкасније до 20. јануара 2020. године.

Све додатне информације у вези са допунском наставом српског језика можете добити на мејл адреси:  obrazovanje@sss-zss.si (Јадранка Бети, професор српског језика, координатор Сектора за образовање Савеза Срба Словеније).

У периоду од 1.јануара д0 20.јануара 2020. биће организовани скупови у свим већим местима у Словенији у циљу пружања свих релевантних информација родитељима и ученицима. Конкурс за учитеље српског језика биће спроведен накнадно. Уколико буде заинтересованих настава ће се одржавати у Љубљани, Марибору, Цељу, Крању, Новој Горици, Велењу, Коппу, Пирану, Изоли, Постојини, Новом Месту, Засавју, Кочевју,  Радовљици, Домжалама, Гросупљу и Камнику,

*Ова информација део је пројекта о допунским школама за нашу децу у дијаспори који суфинасира Управа за сарадњу с дијспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *