Film Vojničke ljubavi zauvek pobedio na 18 festivala

Najnovija priznanja dokumentarcu Željka Mirkovića stigla su sa festivala u Riminiju i Njujorku, a srpskom reditelju ovo je čak 83. nagrada 

Dokumentarni film Vojničke ljubavi zauvek“, rađen u produkciji VFC Zastava Film i Optimistic film (www.optimisticfilm.com), reditelja Željka Mirkovića, nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalima Rimini Film Festival, Italija  posvećenom čuvenom reditelju Federiku Felliniju, i u New Yorku na International Network Film Festival Keith Haring Pop Cinema Awards, Njujork u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo je 18. nagrada za ovaj dugometražni dokumentarni filma, a 83. reditelja dr Željka Mirkovća.

Vojničke ljubavi zauvek do sada je nagrađen je u Istanbulu, za najbolji dugometražni dokumentarni film na Best Istanbul Film Festival, osvojio je Grand Pri na domaćem festivalu Zlatna Buklija, nagradu za najbolju režiju u Londonu na  Stanley Film Awards International Film Festival, zatim nagradu za najboljeg reditelja u Italiji, u Napulju, na Naples Film Awards International Film Festival, nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu u Pensilvaniji, u SAD, na Great Lakes International Film Festival, nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film u Kaliforniji u SAD, na Santa Monica Film Festival Awards, zatim nagrade žirija na festivalima Hollywood Gold Award Film Festival u SAD, Milan Movie Award Film Festival u Italiji, New York Movie Award Film Festival, New York City, kao i za Najbolji film u selekciji TV u fokusu na festivalu Prvi Kadar u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina.

Pobedila vojnička ljubav: Porodica Kulašić danas je srećna porodica

Dokumentarni film Vojničke ljubavi zauvek predstavlja vanvremenska priču
o traganju za ljubavlju i smislom života, ispričanu kroz svedočanstva istih junaka, mladih vojnika
pre 20 godina i danas.

„Ne postoji Pravo vreme za Ljubav. Ne postoji Pravo vreme za Porodicu. Pravo vreme, ono se ne čeka. Pravo vreme… ono neće doći …
Pravo vreme …zavisi od nas…

… Pravo vreme… je uvek tu…

Samo slobodno

Zaplovi i naći ćeš ga.”

Deo junaka iz filma Vojničke ljubavi zauvek: Porodica Krstonošić

-Pre 20 godina nakon završenih osnovnih studija filmske i tv režije, posle osnovne obuke vojni rok sam nastavio u Zastava filmu. Ubrzo smo producirali intimni dokumentarni film “Vojničke ljubavi”. To je bila vanvremenska priča o mojim prijateljima sa kojima sa služio prvi deo vojnog roka. To su bili mladići sa različitim sudbinama, iz različitih krajeva tadašnje Jugoslavije, neposredno nakon bombardovanja 1999. Ovi mladići su tada na jedinstven način preživljavali svoje ljubavne priče i maštali o budućnosti. Dvadeset i više godina kasnije, odlučio sam da potražim te momke sa kojima sam svojevremeno delio vojnički hleb i sa kojima smo napravili film “Vojničke Ljubavi” i da napravimo priču o njima i njihovim vrednostima danas, posle toliko vremena  – kaže reditelj dr Željko Mirković.

Producent, direktor VFC Zastava filma, pukovnik Goran Ikonić dodaje da je Vojno filmski centar „Zastava film“ ponosan na činjenicu da je film „Vojničke ljubavi zauvek“ nagrađen na toliko festivala.

-To je priča o ljubavi i porodici koje čine temelj i predstavljaju univerzalnu vrednost svakog društva. Ova filmska kuća 74 godine proizvodi filmska dela koje su pobrala mnogobrojna međunarodna priznanja posebno u ranijem periodu umetničkog stvaralaštva tako da ovo priznanja vraćaju Zastava film na stare staze uspeha što mu daje i poseban značaj – posebno ističe pukovnik Ikonić.

Produkcija: VFC Zastava film, Optimistic film

Producenti: Pukovnik Goran Ikonić, Željko Mirković

Reditelj i scenarista: Željko Mirković

Direktor fotografije: Žarko Pekez

Kompozitor: Dejan Ilijić

Montažer: Pavle Nikić

Trajanje: 54 min.

Vera u porodicu i ljubav: Ekipa filma na čelu sa rediteljem Željkom Mirkovićem

Naslovna fotografija: Porodica Bajšanski je rođena iz jedne od vojničkih ljubavi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *