Film o Srbinu koji je pobegao iz norveškog logora

Branko Dimović Dimeski počinje snimanje filma „Beksto“ o neustrašivom poručniku Dušanu Damjanoviću Dutini, koji se na čudesan način spasao iz nacističkog kazamata

Posle izuzetno dva uspešna ostvaranjenja o stradanju Srba tokom Drugogog svetskog rata u nacističkim logorima u Norveškoj, filmovima „Logor u Karašjku“ i „33 andjela“, Branko Dimović Dimeski i producentska kuća  DDAN MEDIA NORWAY, najavljuju početak snimanja filma pod nazivom „Bekstvo“.

-„Bekstvo“ je istinita priča koja nas vodi kroz život poručnika Dušana Damjanovića Dutine i njegovih hrabrih saradnika, čija su dela obeležila epohu Drugog svetskog rata. Rođen je 20. juna 1916. godine u Glađevcima, Hercegovina. Bio je vojni oficir s bogatim vojnim obrazovanjem i iskustvom – kaže Dimović Dimeski. – Njegova odanost pokretu Dragoljuba Draže Mihailovića ga je odvela na put pun izazova i opasnosti, gde je hrabro stajao protiv nemačkog okupatora.

Hrabrost i odlučnost Dušana Damjanovića Dutine su postali legenda, iako je nakon rata njegovo delovanje često bilo iskrivljeno i zaboravljeno. Proveo je godine u različitim zatvorima širom Evrope, suočavajući se s nezamislivim teškoćama.

-Ipak, uprkos svemu, Dušan je uspeo da pobegne iz nacističkog logora Falstad u Norveškoj, uz hrabru pomoć Norvežanke Ruth Lauritzen – ističe ovaj Srbin iz Norveške, novinar i pisac, koji će se u ovom filmu prvi put pojaviti i kao režiser.

„Bekstvo“ je inspirativna priča o hrabrosti, požrtvovanju i neustrašivom duhu ljudi koji su se suprotstavili nepravdi i okupaciji, sigurno će nas sve dirnuti i podstaći na razmišljanje.

Snimanje filma će započeti na lokacijama u Švedskoj i Nemačkoj, a autor i producent filma, Branko Dimović Dimeski, ističe značajnu podršku istoričara iz Švedske, Srbije i Norveške, kao i zahvalnost potomcima i svedocima ovih događaja koji su doprineli realizaciji ovog filmskog ostvarenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *