Озренско прело у Канади

Ове године, у низу многих, при Цркви Свете Тројице у Кичинеру, одржано је саборовање Срба са Озрена и околине у Јужном Онтарију. Око двије стотине душа се окупило да се сјете свог родног краја, изворне пјесме, и светиња које чине Озрен једном цјелином.
Вече су молитвом отворили свештеници протојереј-ставрофор др Горан Гојковић, архијерејски намјесник источноканадски и протонамјесник мр Јован Марјанац, секретар Епархије канадске СПЦ, родом са подручја Озрена и Удрима.
May be an image of 6 people and dais
Видео линком окупљене је поздравио архимандрит Гаврило, игуман Манастира Св. Николе у Петрову. Сви окупљени упознати су са чињеницом да многи на Озрену су у страху да ће предложена геолошка истраживања, и потоњи ископи литијума, знатно нашкодити природној љепоти нашег терена, и упућена је молба онима који одлучују, да чувамо Богом дани Озрен, и да се смање међусобне тензије по овом питању.
May be an image of 5 people
Уједно, пружена је једногласна подршка Преосвећеном Епископу зворничкотузланском Г. Фотију, Високопреподобном игуману озренском о. Гаврилу, и свим свештеницима СПЦ на Озрену, јер ми имамо повјерење у њих, и знамо да Црква неће оставити свој народ, па и кроз највећа искушења.
Прикладан програм су употпунили пјесник Драгиша Тошић из Лондона, родом из Сижја, и КУД Стеван Синђелић, под вођством кореографа Дејана Милисављевића, са сплетом „Игре са Озрена“.
May be an image of 3 people and table
Да буде спојено корисно и лијепо скупљани су новчани прилози за ЈУ Дневни центар за дјецу у Добоју. Богу хвала, и доброти окупљених, скупљено је 18,990 канадских долара, што је око 25,300 КМ. Овај успјех је остварен само уз пожртвовану љубав мноштва добрих људи, Кола Српских Сестара „Блага Марија“ са предсједницом Јадранком Јовић, родитеља и дјеце Фолклорне групе КУД Стеван Синђелић на челу са Мери Чикић, и широкогруде подршке Црквено-школске Општине Св. Тројице у Кичинеру.

Дружење је настављено до касно уз шаргију и пјесму, народно коло, и лијепо расположење. До виђења на Озрену!

May be an image of 4 people and text

Текст: Свештеник Јован Марјанац (преузето са Фејсбука)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *