Две деценије „Прела“, удружења Крајишника у Чикагу

Крајишко прело у Чикагу одржаће се по 20. јубиларни пут у суботу 21. маја 2022. године у сали манастира Нова Грачаница код Чикага.

Како најављују организатори из Удружења крајишких Срба „Прело“ за ово јубиларно издање које је насловљено „Пјесмом кроз Крајину“ припремљен је целовечерњи програм. Певачке крајишке групе и фолклорни ансамбли посетиоце ће пјесмом и игром „провести“ кроз крајишке регије. Једна од њих, Далмација биће представљена и изложбом Милорада С. Кураице „Знаменити Срби Далмације“.

Цели догађај биће попрећен изложбом народних ношњи, старих алата, заната и ручних радова. Добру забаву са крајишким и другим пјесмама најављују музичари Јелка Јекнић, Саша Кушевић и Зоран Радовановић.

Као и свако досадашње дружење Крајишника и њихових пријатеља и ово ће имати хуманитарни карактер и на њему ће се прикупљати донације за обнову српског храма и парохијског дома у мјесту Отишић у Далмацији, за изградњу храма Светих Српских мученика у Мећувоћу и за Српски центар „Никола Тесла“ у Лајонсу код Чикага.

Удружење крајишких Срба „Прело“ из Чикага ове године обележава две деценије рада. Мада је једно од најмлађих српских организација у Америци по активностима је међу водећим на ширем подручју Чикага.

Текст: Светозар Данчуо

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *