Филм о Диани Будисављевић на програму РТС и ХРТ

Филм „Дневник Диане Будисављевић” Дане Будисављевић имаће телевизијску премијеру сутра у среду, 22. априла на Првом програму РТС (21 ч) и на ХРТ (20.05 ч) – на дан када се обележава сећање на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату.

Награђивани играно-документарни филм потресна је прича о несвакидашњем херојском чину Загрепчанке аустријског порекла која је за време усташког режима у Хрватској спасила више од 10.000 српске деце из концетрационих логора.

Након премијере на 66. Пулском филмском фестивалу, на којем је награђен 2019. године, „Дневник Диане Будисављевћ” имао је велики успех на фестивалима и у биоскопима широм региона, укључујући 15. Слободну зону у Београду, на којој је имао троструку српску премијерну пројекцију, у присуству неких од главних протагониста – некадашње деце, а сада времешних сведока трагичних догађаја.

Подвиг Диане Будисављевић био је деценијама потискиван, а забележен је у дневнику који је након њене смрти 1978. године пронашла њена унука Силвија Сабо.

Будисављевић је водила детаљну картотеку дечјих судбина, коју јој је комунистичка власт након рата неповратно одузела 1945. године, када су и њено германско и грађанско порекло постали непожељни. Захваљујући Дианином дневнику, који је након њене смрти пронашла унука, расветљена је херојска улога жене уверене да њен живот није вреднији од живота недужно прогоњених.

У насловној улози у филму је Алма Прица, а остале улоге поверене су Игору Самобору, Мирјани Карановић, Тихомиру Станићу…

Екипа овог остварења тренутно ради на новом пројекту „Од филма до музеја” о виртуалном музеју који ће тематизовати велику причу о Диани Будисављевић и њеној хуманитарној акцији, а донеће досад необјављене материјале прикупљане и стваране током вишегодишњег истраживања и рада на филму.

Завршетак пројекта планиран је за јесен, преноси Танјуг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *