Episkopi dali Milu rok do 12. jula

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori poručio je danas da su spremni za nastavak dijaloga s vlastima, što ohrabruje i Evropska komisija.

Sve radi rešenja crkvenog problema, a dali su rok vladi da do 12. jula odgovori na njihov, kako kažu, jasan i precizan predlog o izmeni spornog zakona o slobodi veroispovesti.

“Posle tog vremena, a u periodu predizborne kampanje – nemamo nameru da razgovaramo o ovoj temi”, naveli su episkopi i podsetili da je Petrovdan, 12. jul, veliki crkveni praznik i vreme posta i molitve.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, episkopi su pozdravili zanteresovanost međunarodnih institucija za pravedno i demokratsko rešenje pitanje Zakona o slobodi veroispovesti i poručili da su spremni da razgovore nastave i završe na ekspertskom nivou, ali nisu spremni da tu, kako ističu, veoma važnu temu uvode u period već najavljenih izbora i predstojeće predizborne kampanje.

U reagovanju na poruku Evropske komisije povodom crkvenog pitanja u Crnoj Gori, koja je ohrabrila dijalog do rešenja problema, episkopi ističu da smatraju da nema nii vremena ni potrebe da se o svemu ovome razgovara u nedogled.

Povodom poslednjih postupaka Vlade Crne Gore, episkopi ukazuju da se njima narušava duh pregovora i zatvaraju vrata razumevanja i dijaloga.

Što se tiče najavljene obnove protestnih litija, episkopi SPC u Crnoj Gori pozvali su građane da se u predstojećem periodu petrovskog posta sabiraju u molitvi i miru, na molebnima i krsnim hodovima, u svojim parohijskim i manastriskim hramovima.

A kada je reč o najavljenim litijama za sutra, 14. juna, episkopi su pozvali sveštenike i vernike da tamo gde litije nisu na vreme prijavljene i gde nisu dobile odobrenje policije – treba održati sam molebne u hramu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *