Дирнула их „Рамонда“, па запевали „Тамо далеко“

Премијера представе „Српска Рамонда”, аутора Милана Андријанића, која је изведена у Чикагу поводом обележавања 100.годишњице од завршетка Првог светског рата, дирнула је све Србе који су имали прилику да је погледају. По завршетку представе публика у препуној сали је устала и запевала песму „Тамо далеко“, јавила је Српска телевизија из Чикага, а пренео Тањуг.

Srpska Ramonda„Прича о јунаштву наших војника има невероватну јачину. Остављена је велика порука, а оно што су наши урадили за нас, не сме никада да се заборави. Надамо се да ће ова представа имати прилику да освоји срца Срба поновним извођењем, јер представа никога неће оставити равнодушним”, наведено је на сајту те телевизије.

Српска Рамонда је цвет који расте на Кајмакчалану и који има способност чудесног оживљавања и неодољиво асоцира на српски народ – народ који је био на ивици да нестане са историјске позорнице, али који се издигао изнад свих недаћа и снагом своје воље и снагом гена победника, и вратио се на своја огњишта да настави тамо где је брутално прекинут на путу љубави и стварања.

Представу су, на дан обележавања века од окончања Великог рата, извели глумци српског аматерског позоришта из Чикага, по сценарију Милана Андријанића.

„Постојала је жеља да ми овде у Чикагу некако обележимо тај значајан јубилеј српске историје. Моја оријентација је била да не радимо то на неки сувопаран, већ на познат историјски начин, да пробамо да окренемо причу на једну другу страну, па сам убацио љубавну причу која прожима представу”, рекао је Андријанић.

Велики рат, рекао је он јесте донео велике страхоте, страдања и жртве, али живот је текао и даље, почивајући на љубави.

„Ако се та трагедија заврши са наговештајем љубави, биће на боље, и било је. Србија је између два рата била у процвату, без обзира на жртве које је поднела”, истиче Андријанић.

Каже и да му је, док је од једног и другог деде слушао приче о Крфу и Албанији, увек било фасцинантно питање одакле је српски сељак црпио снагу да траје и даље.

„Човек мора из петних жила да се потруди да иде даље – била то љубав, инат, праштање”, закључио је Андријанић.

Фотографије: Српска телевизија из Чикага

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *