Srpski pasoš „jači“ od američkog

Passport Index objavio je podatke novih najmoćnijih pasoša na svetu, na osnovu toga u koliko zemalja uz pasoš imate odobren bezvizni pristup ili dobijate vizu po dolasku.

Iako je pasoš Novog Zelanda proglašen za najmoćniji na svetu u novom rejtingu, nije da im je od velike koristi budući da se u ovom trenutku njima savetuje da se suzdrže od međunarodnih putovanja, piše Independent. Uostalom, svima je već poznato da je ove godine pasoš jedna od stvari koju je retko ko koristio.

Novi Zeland osigurao je prvo mesto sa ocenom 129, a slede Nemačka, Austrija, Luksemburg, Švajcarska, Irska, Južna Koreja, Japan i Australija, sve sa ocenom 128 te dele drugo mesto.

Na trećem mestu su Švedska, Belgija, Francuska, Finska, Italija i Španija, dok se Velika Britanija na četvrtom mestu pridružila Holandiji, Danskoj, Portugaliji, Litvaniji, Norveškoj, Islandu i Kanadi.

SAD se ne nalaze među prvih 10, već su na 21. mestu zajedno sa Malezijom, uz bezvizni pristup u 52 zemlje i vizom po dolasku za 40 destinacija, a ispred SAD je i Srbija koja se sa 102 ocene nalazi na 14. mestu. Državljani Srbije mogu ući u 66 zemalja bez vize, a u 36 dobijaju vizu pri dolasku.

Od komšiluka: Crna Gora je na 18. mestu, Slovenija na petom, Slovačka na sedmom, Hrvatska osmom, Rumunija i Bugarska devetom, S. Makedonija 16. mestu, dok je BiH na 19. mestu.

Na kraju su Avganistan i Irak, koji imaju ocenu od samo 31, a slede Sirija (34), Somalija (35) i Jemen (36).

Indeks pasoša naglašava da je pandemija koronavirusa imala haotičan uticaj na putovanja i sveukupnu „otvorenost sveta“.

„Uprkos velikoj nestabilnosti pasoške moći tokom prošle godine, Indeks pasoša je ažurirao rang liste pasoša u realnom vremenu, prikazujući stvarni efekat pandemije na rangiranje pasoša“ , navode na zvaničnom veb sajtu.

Podaci su jasni: Uz privremene zabrane putovanja i vizna ograničenja, mnoge zemlje koje su nekada imale moćan pasoš sada se svrstavaju među najniže na svetu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *