Digitalna čitaonica za dijasporu i region

Udruženje građana Epomena je uz podršku Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu realizovalo projekte “Digitalna medijska čitaonica za Srbe iz regiona” i “Onlajn čitaonica dijaspore”, čiji je cilj bio jačanje bibliotečkih kapaciteta pripadnika srpske zajednice u regionu i dijaspori i očuvanje srpskog jezika.

Ideja oba projekta bila je da biblioteke, kulturni centri ili udruženja u kojima se okupljaju pripadnici srpskog naroda u regionu i dijaspori svojim korisnicima, tokom šest meseci trajanja projekta, omoguće pristup arhivama štampanih i elektronskih medija, odnosno neograničeno pretraživanje, čitanje, preuzimanje i gledanje bogatog materijala na srpskom jeziku. Tako su korisnici bili u prilici da unaprede svoje znanje uz aktivnu upotrebu, učenje i čuvanje srpskog jezika, kao i čuvanje i negovanje srpskog jezičkog identiteta.

Jednostavno pretraživ arhiv štampanih medija sadrži preko 3,1 milion tekstova prikupljenih od 2003. godine.

Ovako koncipiran novinski arhiv sa svojom građom od preko 3 miliona tekstova predstavlja najveći digitalni korpus modernog srpskog jezika i dragocen je za upotrebu i učenje, kao i čuvanje i negovanje srpskog jezičkog identiteta.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *