Nudle iz Srbije osvajaju svet

Izvoz testenina iz Srbije predstavlja jednu od uspešnijih proizvodnih delatnosti. Iz godine u godinu u kontinuitetu ova proizvodnja ostvaruje sve veći izvoz, posmatrajući količinski i vrednosno.

U poslednjih osam godina (2015-2022) godišnji izvoz testenina se povećao sa 7.860 tona na 29.017 tona odnosno povećan za čak 369,17 posto, piše Poslovni dnevnik. Finansijski gledajući, u istom razdoblju godišnja vrednost izvoza povećana je gotovo deset puta, sa 5,5 miliona evra na čak na 51,8 miliona evra. To povećanje iznosi čak 944,88 posto.

Značajan efekat

Važno je napomenuti kako se od izvoza testenine ostvaruje značajan neto devizni efekat za državu jer je sad izvoz testenine oko četiri puta veći od uvoza (gde, naravno, prevladava uvoz testenina iz Italije), kaže Zdravko Šajatović, direktor novosadske Žitounije.

Snažnom rastu izvoza, u poslednjih nekoliko godina, značajno su doprinele nove fabrike testenina (nudli), koje su izgrađene u Inđiji i Rumi (grinfild ulaganja iz Indonezije i Nepala). Ove godine otvorena je i jedna nova domaća fabrika u Kulpinu.

O motivima izgradnje fabrika i očekivanjima u ekonomskim rezultatima, vlasnik fabrike HAS Noodle Mikal Dovičin, kaže kako su na mestu starog mlina,  pre nekoliko godina izgradili sasvim novi mlin, koji spada u red najmodernijih i najvećih u Srbiji, čiji je kapacitet dnevne meljave 300 tona pšenice. Tu, pored mlina izgrađena je i nova fabrika nudli.

„U izgradnju pogona za proizvodnju instant nudli krenuli smo iz dva razloga. Jedan je zatvaranje kruga, odnosno nadogradnja na postojeću proizvodnju brašna, jer brašno predstavlja jednu od osnovnih sirovina za proizvodnju nudli, a drugi razlog, koji je bio presudan, je povećanje potražnje za nudlama kao proizvodom novih generacija.

Na osnovu analize tržišta i kalkulacije proizvodnje, videli smo potencijal i tendenciju rasta prodaje ovih proizvoda, i naravno pronašli naše mesto u svemu tome“, ističe vlasnik ove kompanije. Dodaje kako su se iz spomenutih razloga odlučili za ovaj korak i investirali u prvu domaću proizvodnju instant nudli.

„Naravno, s uvođenjem i povećanjem obima proizvodnje, dolazi do rasta prodaje novog proizvoda i do povećanja obima prerade pšenice u mlinu. Tako da sa finansijskog aspekta dobijamo multiplicirajući efekat od prodaje nudli, što je ključno za svako poslovanje“, ističe.

Novi iskorak

Investicija je završena i krenulo se sa proizvodnjom. Posao je dobilo oko 50 novih radnika pa kapacitet u jednoj smeni iznosi 280.000 jedinica pojedinačnog pakovanja.  Četiri singl proizvoda se pakuju u porodično pakovanje, pa se na tržištu Srbije može naći i singl i family pakovanje nudli.

Krenulo se sa tri osnovna ukusa: povrće, piletina i govedina. Svaka varijanta ima i čili opciju. U narednom periodu u ovoj fabrici planira se i proširenje palete ukusa, a čak 95 posto proizvodnje orijentirano je na izvoz.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *