Dijasporu uče da igra srpsko kolo

Student elektronike iz Pirota, Nikola Blagojević, sa svojim timom kolega sa fakulteta pokrenuo je platformu Nauči kolo, koja će, kada uskoro zaživi, omogućiti svim ljubiteljima naših tradicionalnih igara, da onlajn, širom sveta, nauče makar osnove svih srpskih tradicionalnih kola.

Kako je rekao Blagojević, na ideju je došao nakon što ga je kao dugogodišnjeg folklorca, kontaktirala naša sugrađanka iz Čikaga, kako bi otputovao u SAD i tamo bio instruktor naših tradicionalnih igara.

-Nažalost, ja to zbog svih obaveza koje imam nisam mogao, ali mi je to dalo ideju da pokrenem upravo ovakvu platformu, koja će omogućiti svima, širom sveta, da nauče da igraju srpska tradicionalna kola – kaže Blagojević.

On je u Pirotu, u Startap centru, prezentovao svoj startap svim zainteresovanim Piroćancima, a kako kaže, za svoj startap već je dobio podršku fondova tako da se očekuje da za tri meseca, ova platforma zaživi u potpunosti.

-Dobio sam podršku, peto mesto na Launcher programu Naučno-tehnološkog parka u Nišu. Reakcije su izvrsne, velika je zainteresovanost pre svega u dijaspori. Osnove za kola se mogu naučiti potpuno besplatno – kaže Blagojević.

Trenutno je jedan mali segment ove platforme dostupan i na Jutjubu, sve dok platforma u potpunosti ne zaživi.

Ana Petrović, iz Startap centra Pirot, rekla je da je Nikola pravi primer svim mladim talentovanim ljudima kako se može doći od dobre ideje do realizacije i pokretanja startap kompanije.

Nikola je došao kod nas sa svojom idejom, mi smo ga uputili na koje sve načine se može konkurisati kod fondova i izuzetno nam je drago da njegova poslovna ideja već daje prve veoma lepe rezultate. To je ujedno podstrek za sve mlade ljude, da ne odustaju od svojih ideja, a mi iz Startap centra u Pirotu smo na raspolaganju za svu moguću pomoć i asistenciju – kaže Petrovićeva.

Tekst i foto:  Telegraf

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *