„Дара из Јасеновца“ српски кандидат за Оскара

Филм „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Антонијевића у трци је за Оскара у категорији најбољих међународних филмова, саопштили су из Филмског центра Србије.

„Изабрани филм ‘Дара из Јасеновца’ је емотивно снажна драма која се бави историјском траумом нудећи пре свега поштовање према жртвама. Тема је изузетно значајна, болна и трауматична, при чему је филм избегао замку да се поново пробуде авети прошлости јер није стављен у политички дискурс“, стоји у данашњем саопштењу Филмског центра Србије који је објавио образложење Селекционе комисије.

Комисија у саставу Добривоје Танасијевић – Дан Тана (члан Америчке академије филмске уметности и науке, члан комисије по предлогу ФЦС-а), Мирослав Лекић (испред Удружења филмских уметника Србије), др Ивана Кроња и Тања Бошковић (по предлогу АФУН-а), Сандра Перовић (испред Управног одбора ФЦС-а), Дара Джокић (испред Удружења филмских глумаца Србије) и Дејан Луткић (по предлогу ФЦС-а), одабрала је филм „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Антонијевића за представника Србије у трци за 93. награду Америчке академије филмске уметности и науке – Оскар, у категорији за најбољи међународни филм (Интернатионал Феатуре Филм Аwард).

„Трагичне околности нису предочене у контексту општег злочина, већ је трагедија персонализована. Злочин има своје име и презиме, тако да се филм не бави бројкама и општим местима, већ појединачним судбинама, стварајући на тај начин веома сугестивну слику трагедије која се догодила. Била је потребна велика храброст целокупне ауторске екипе да се прихвати тако деликатне теме“, додаје се у саопштењу.

Чланови комисије истакли су висок уметнички квалитет филма, врсну режију, бритак сценарио, фотографију која доприноси визуелној поетици филма, музику, сценографију и костим, као и експресивну глуму постигнуту у овом „ансамбл филму”.

„Кроз судбину читавих породица, приказана је снага воље малог човека, као и огромна љубав и човечност у околностима које су тешко замисливе“, закључили су у Селекционој комисији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *