Danska plaća i kad se ne radi

Danska vlada, udruženje poslodavaca i savez sindikata postigli su danas dogovor. Tim dogovorom država preuzima obavezu subvencionisanja tri četvrtine mesečne plate zaposlenih u privatnom sektoru dok se poslodavci obavezuju da neće otpuštati radnike zbog poslovnih gubitaka uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Dogovor važi za period od 9. marta do 9. juna ove godine. Poslodavci će pokriti posednju četvrtinu plate, a predstavnici sindikata su se obavezali da će njihovi članovi u dogovorenom periodu držati pet dana odmora ili pet neplaćenih slobodnih dana, ako nemaju odmor.

Država će pokrivati tri četvrtine zarade, maksimalno do iznosa od 3.000 evra bruto za stalno zaposlene, odnosno do 3.500 evra bruto za radnike koji su plaćeni na sat. Dogovor tri strane važi za firme koje su planirale da otpuste najmanje 30 odsto zaposlenih ili najmanje 50 radnika.

Danska vlada je ranije usvojila niz ekonomskih mera za pomoć privatnom sektoru, između ostalog poreske olakšice i subvencije bankama za davanja povoljnih kredita privredi, dok je najveći deo državnog sektora zatvoren, a zaposleni su poslati kućama sa punom platom.

Od 5.076 testiranih osoba u Danskoj, koronavirus je utvrđen kod 864, od kojih je 28 u bolnici. Dve osobe su na intezivnoj nezi, dok su dve osobe, stare 80 i 81 godinu, preminule.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *