Ванредно стање у Србији!

Председник Србије Александар Вучић објавио је да је проглашено ванредно стање у земљи због коронавируса. Одлука ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику, а то је овог тренутка, рекао је Вучић. Одмах после обраћања имамо седницу Владе на којој ћемо донети мере које ће се примењивати током ванредног стања, казао је он.

„Србија је од данас у рату против невидљивог противника, опасног, опаког, који наша земља мора да победи“, поручио је Вучић.

Вучић је истакао да је борба пред нама – борба за оне који су стварали, градили ову земљу, за родитеље, наше старије, али и за будућност наше Србије.

„Наши родитељи, старији изградили су наше градове, села, путеве и пруге. Направили су све што у нашој земљи имамо данас. Они су сада, пре свега, нападнути и морамо да урадимо све што можемо да тим дивним људима помогнемо“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је и до сада урађено много и посебно захвалио лекарима и медицинским сестрама који су се ставили држави на располагање, да помогну држави и народу. Од сутра нема школе, нема факултета, нема вртића. Нема тренинга, спорта, теретана. Преко Завода за биоциде ћемо да дезинфикујемо све, рекао је Вучић. Школски програм ићи ће преко телевизијских канала, школе нећемо отварати до краја школске године, додао је председник.

Он је навео да особе старије од 65 година треба да остану у кућама.

„У наредним данима ћемо да проверавамо да ли се то поштује. Уколико у наредна 72 сата кршење буде веће од 0,1 посто, донећемо одлуку да останак у кућама буде обавезан за све“, рекао је председник.

Затвара се живот да бисмо сачували животе, казао је Вучић.

ГраницаВојска ће чувати болнице у којима се лече оболели од коронавируса, навео је председник Вучић. Он је додао да ће онима који не буду поштовали одређен карантин, бити запрећена затворска казна од три године затвора.

„Сви који уђу из било ког дела света у Србију мораће 14 дана у изолацију или карантин, зависно шта лекари одреде. Они који долазе из ризичних подручја мораће 28 дана. Ко не буде поштовао, биће кажњен затвором до три године“, рекао је Вучић.

Додаје да је данас и најгори дан за Европу, вероватно од Другог светског рата и да је у Италији умрло 368 људи, у Шпанији готово 200, а у другим се драматично повећава број умрлих.

„Али нема никакве сумње да у данима који долазе да ћемо се са тим суочити“, рекао је Вучић додајући да ће се нада да раст таквих случајева неће бити као у европским земљама због чега ће бити предузете најтеже мере. На питање да ли ће бити ограничења кретања унутар земље због ширења коронавируса, Вучић је одговорио да је тренутно најтежа ситуација у Београду и Нишу.

„Ако буде требало да забрањујемо међуградски саобраћај, донећемо одлуку у наредних 48 сати“, рекао је Вучић.

Додао је да велика међународна солидарност не постоји и да је то била бајка на папиру.

„Схватили сте то. Ја сам данас упутио посебно писмо јединим који могу да нам помогну – Кини. Упутио сам писмо председнику Сију где сам га по први пут у неколико пута назвао и драгим пријатељем и братом. Одлукама ЕУ не можемо да увеземо ни робу, ни медицинску опрему, немају је ни они довољно. Зато сам замолио нашег пријатеља и брата Си Ђинпинга, гарантујући му вековно челично пријатељство са малом Србијом, тражили смо све од Кине, чак и да нам пошаљу лекаре, јер наши већ постају уморни, а корону у болнице не смемо да пустимо“, рекао је председник.

Вучић је навео да је Србија купила пет милиона маски од Кине и да смо у поступку набавки респиратора из те земље који ће стићи у среду.

Председник је позвао грађане да не стварају залихе основних животних намирница, јер за то нема никакве потребе, пошто имамо довољно и брашна, уља, шећера, пиринча и других намирница.

Границе Републике Србије ће од вечерас бити затворене, рекла је председница Владе Ана Брнабић. Границе остају отворене за држављане Србије који се враћају из иностранства, као и за дипломате и стране држављане са боравишном дозволом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *