Нови светски пакао

Пише: Мишо Вујовић

Сећам се као дете да се неки комби, тада још живим али од саобраћаја растерећеним улицама, Никшића, лагано кретао са истуреним звучницима из којих се чуо храпави глас: „Циркус Корона гостује у вашем граду…“.

Град је био излепљен плакатима пајаца безнадежног погледа још тужнијег од пензионерских зеница у огледалу лифта испред ког ће се сусрести са цинкарошким хладним погледом дежурног кућепазитеља кога је ванредно стање овластило да заведе ред и по сопственом ”топломеру” одређује ко и на колико времена може тркнути до апотеке или бакалнице. Не дај боже да су стамбене зграде грађене са пољским нужницима, а евидентно је да нам се све дешава као последица вањске нужде, како би рекли наши западни суседи.

А ванредно стање је код нас увек било најредовније за многе, испоставиће се, историјске подухвате. У ванредном стању наша потиснута ментална униформисаност, судећи по историји, увек је давала изванредне резултате. Од крвавих литија, Голог отока до још обнаженије “Сабље”.

Следећи мој сусрет до вечерас, када ме брат из Црне Горе, буди заглављен на граничном прелазу Хоргош, Маџари не дају назад и ми напред, био је пре две деценије када сам претурајући по криминалном пртљажнику Мила Ђукановића, набасао на мафијашку организацију “ Санта Корона УНИТА”.

Ова криминална хоботница позната још под називом “Ндраргета” по бруталности је превазилазила своју старију сестру Коза Ностру.

Годинама након тога поново се сусрећем са Короном. Вирусом, пројектом, обманом, оружјем…
Нешто се свету чудно дешава, каже ми професор Шушак. Кардиохирург међународног реномеа, човек догматско- философског постамента, образован и аналитичан.

За само два дана прошао је кроз страхом опустишену Хрватску и Словенију. У Србији га је као и све нас, након вишедневног турирања у директним обраћањима надлежних, дочекала саблазна забезекнутост ванредног стања, без најаве. Поново на препад како то код нас увек бива.

“ Мислим да је ово сервирана прича око короне. Иза овога се нешто глобално крије. Да ли је нешто разарајуће или је поново неки марифетлук финансијских гуруа видећемо”, сумњичав је професор.

Сумње су неотуђиви део и најреалнијих процеса али вирус круна улази у сферу озбиљне претње човечанству. Да ли као почетак проветравања планете или нешто још страшније видећемо ускоро.

Једно је сигурно вирус круне или короне патентиран је 2015 године у Солцберију, одакле је летом Ер Чајне пренет у Вухан средином децембра прошле године, тврде руски обавештајни извори. У Вухану се налази централна кинеска лабараторија за испитивање вируса, што је био и разлог сејања короне у овом граду како би се стекао дојам да се грешка омакла кинеским научницима.

Удар на Кину од стране Британије, осим економског, како тврди руски аналитичар Игор Панарин има неколико стратешких праваца: Покушај поновног повратка Хонг Конга Великој Британији, што би дезинтегрисало Кину и пољуљало позиције председника Кси Ђипинга у обрачуну са либералима унутар КП Кине. Циљ западних центара моћи је довођење прозападног лидера на чело Кине, што би из корена променило унутрашњу и спољну политику Кине. Овим потезом би се успоставила потпуна идеолошка и економско финансијска контрола над Кином.

У склопу ове стратегије је рушење Шангајске иницијативе као и разбијање савеза Кине са Русијом, али и спречавање нове Јалте где би сва глобална питања света решио тријумвират Кси Ђипинг, Доналд Трамп и Владимир Путин, категоричан је Панарин који тврди да ће до тог историјског сусрета доћи концем ове године у Београду.

Оно што је извесно корона је круна терора паралелних центара моћи. Круна страха, неизвесности. Круна рецесије и профита. Круна бола и несреће. Све су то они крунисали у овој круни пустоши опустошених. Никад пунији себе и празнији у себи људи нису били. И никада нас више нису убеђивали да је као у оној мудрој турској пословици “лаж истинитија од сваке истине”.

Можда и јесте! Ако ни због чега другог већ због чињенице да је истина одавно изгубила на тежини, а лаж ојачала до мере да се више нико и не усуђује да неког ухвати у лажи. А и ако му се то деси најграбусиће попут сваког невиног сведока.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *