Шта је писао Србин католик Нико Лепеш 1901.

Пише: Никола Милованчев

Србин католик др Нико Лепеш рођен је 1823, а преминуо је у свом вољеном Дубровнику 30. новембра 1901. Као љекар, дуго времена је боравио и радио у Србији. Био је занесен књижевношћу и сарађивао је у познатом часопису за културу и књижевност „Словинац“ у Дубровнику, који је излазио од 1878. до 1884, а сарадници су му били углавном Срби католици.

Касније, у књижевном часопису „Срђ“, који су дубровачки Срби католици издавали од 1902-1908. године, постхумно је изашао (у бр. 2 од 31. јануара 1902, на стр. 83) његов епиграм „Славождер и славочувар“. Иако слијеп, уочи смрти је саставио тај епиграм, испровоциран ријечима пољског новинара Здиеховског (Zdiechovsky) на Трећем новинарском састанку (данас би рекли „конгресу“), 1901. године. Здиеховски је наиме рекао да су Руси „славождери“.

„То је нашега старину коснуло, па састави овај епиграм, у ком Руса називље С л а в о ч у в а р о м“ (цитирано по „Срђу“).

Наведимо, као успомену на српског родољуба др Ника Лепеша, и овај кратак цитат из „Срђа“ бр. 2 за 1902. годину:

„Китио је некадашњи „Словинац“ својим причама, епиграмима и доскочицама. Био је звањем лијечник, али се више бавио нашом књигом него ичијем. Био је Србин душом и тијелом. Бог му дао покој!“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *