Da nije bilo Srba Hrvatska bi danas bila gladna

Piše: Goran Šarić

U tekstu pod naslovom „Ipak ste vi idioti“! – hrvatski katolički teolog i istoričar Goran Šarić na svom fejsbuk profilu pisao je o izjavi predsjednika evropskog parlamenta da je Dalmacija talijanska i napadu na vaterpoliste u Splitu. Pročitajte!:

„U novembru 1917. ruske novine „Izvjestija“ objavile su senzacionalni članak, sadržaj tajnog Londonskog ugovora koji je 25.04. 1915. potpisan izmedju Antante (Velika Britanija, Rusija i Francuska) i Italije. U zamjenu za napuštanje tabora Centralnih sila (Njemačka, Austro-Ugarska i Turska), Italiji je obećana gotovo cijele istočna obala Jadrana. Srbija je trebala dobiti ostatak dalmatinske obale, Slavoniju i BiH, dok je odluka o tome hoće li Hrvatska pripasti Madjarskoj ili ući u neku smanjenu Austro-Ugarsku ostavljena za kraj rata.

Фотографија корисника Goran Å arićMedjutim, srpskim vojnicima taj ugovor nije puno značio, oslobodili su cijelu Dalmaciju i došli sve do Rijeke gdje je situacija 1918. postala dramatična. Prvo je u riječku luku uplovila talijanska ratna flota na čelu sa brodom Emanuele Filiberto, a zatim je u grad ušao i pukovnik Maksimović sa 700 srpskih vojnika. Nakon toga dolaze i Amerikanci, Britanci i Francuzi, pa se u Rijeci naslo odjednom čak pet savezničkih vojski. Od pukovnika Maksimovića trazeno je da se povuče 20 kilometara, ali su srpski vojnici samo prešli most, ostali u istočnom djelu grada i tako ga sačuvali od pada u talijanske ruke. Srbija podjelu Hrvatske nije dozvolila.

1945. na samom kraju 2. svjetskog rata vodila se jedna od najžeščih bitaka Njemaca i Talijana sa partizanima – bitka za Rijeku. Dobro utvrdjena, na brezuljcima, Rijeka je bila gotovo neosvojiva. U krvavom sukobu poginulo je više od 6 000 vojnika 4. armije čiju su okosnicu činili srpski partizani (8. kordunaska divizija, 7. banijska i 29. hercegovačka). 4. armija oslobodila je cijelu Istru, sve do Trsta. Zbog velikih gubitaka svojih vojnika, komandant 4. armije Petar Drapšin se ubio.

Hrvatska od turizma zaradi preko 13 milijardi evra godišnje. Turizam što direktno, što indirektno čini skoro trecinu BDP-a. Da srpska vojska dva puta nije oslobadjala Jadran od Talijana, ne bi bilo 13 milijardi, pa bi Hrvatska bila gladna. Danas se toga više niko ne sjeća. Danas Srbe bacaju sa rive. Možda se ni ja ne bih sjetio, možda bih i ja bio u napasti da nekog Srbina gurnem u more da dva dana nakon divljačkog napada na srpske vaterpoliste u Splitu, predsjednik evropskog parlamenta, Talijan Antonio Tajani nije izjavio da su Istra i Dalmacija talijanske. Čitava Hrvatska bila je zgrožena tom izjavom, ali niko se nije zapitao zašto Istra i Dalmacija više nisu talijanske?!

U društvu u kojem su osudjeni ratni zločinci dragi gosti na državnim proslavama, u kojem na Kolindinoj inauguraciji sjedi osoba koja je kokainom plaćala prostitutku, u kojem slovenski kriminalac drzi predavanja po crkvama o tome kako u Jasenovcu nije bilo genocida, a dnevnik svaki dan počinje kao da je 1991. nije ni čudno da niko ne zna zašto je Dalmacija u sastavu Hrvatske, ali da zato svi znaju da je vaterpolist zašluzio batine jer:“ipak je on četnik“. Ipak ste vi idioti“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *