Na licitaciji i „Boško Buha“

Društvo konzervatora Srbije uputilo je zvaničan apel nadležnim institucijama Republike Srbije i Opštine Prijepolje da se hitno reaguje i spreči licitacijska prodaja objekata i delova Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ na Jabuci.

Ovom akcijom DKS se pridružuje dosadašnjim aktivnostima okupljenih oko Inicijative za obnovu memorijalnog kompleksa “Boško Buha” u sprečavanju trajnog otuđenja i, verovatno, bespovratnog uništenja jednog izuzetno važnog mesta sećanja na najveća stradanja mladih boraca u Drugom svetskom ratu i mesta učenja novih mladih generacija najvećim vrednostima.

Слика може припадати напољу и дрво

Višedecenijski problem vlasništva nad prostorom i objektima Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ na Jabuci kod Prijepolja je ponovo aktuelizovan nedavno objavljenim oglasom Agencije za licenciranje stečajnih upravnika o prodaji nepokretne imovine Ugostiteljskog turističkog preduzeća „PUTNIK Prijepolje“ d.o.o. u stečaju, odnosno objekata i zemljišta koji su deo Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“.

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ je jedan od najznačajnijih memorijalnih prostora Republike Srbije i uopšte bivše Jugoslavije. Podignut je uglavnom dobrovoljnim prilozima iz cele Jugoslavije. Poseban kuriozitet je da su i deca skupljala i odvajala svoj novac za podizanje ovog spomen kompleksa. Iako se ne prodaju sama spomen obeležja, postojeći objekti koji su predviđeni za prodaju su građeni kao deo Memorijalnog kompleksa.

Društvo konzervatora Srbije se snažno protivi prodaji Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ i zahteva od svih nadležnih institucija, a pre svih Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja da učine sve u svojoj moći da se ova prodaja zaustavi i pronađe odgovarajuće rešenje za revitalizaciju ovog kompleksa.

Foto: Jelica Jovanović, https://nasledje.gov.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *