Дан кад је Црна Гора отишла, а Бока рекла „не“

Део Црне Горе данас слави незвисност, дан кад одродио од свога рода. На Цетиње је тим поводом донета специјалну за ту прилику сашивена застава 100 х 50 метара, али није се завијорила јер је пуцала по шавовима. Други део Црне Горе овај дан обележава српским тробојкама и то је она Црна Гора која у Србима види браћу.

Познати херцегновски српски писац Никола Маловић овом приликом нас је подсетио референдунм те 2006. године, када је у чудним околностима донета одлука да Црна Гора окрене леђа братској Србији. И то на изјашњавање народа у Коки Которској.

„Године 2006. Бокеље је први и једини пут у историји неко питао у којој држави желе да живе (ако не рачунамо новембар 1918. када су се у свим већим мјестима на својим народним скупштинама плебисцитарно опредијелили за уједињење са Србијом). И Бока Которска је на референдуму о државном статусу 21. маја 2006. године гласала против независне Црне Горе – већина Бокеља гласала је за државну заједницу са Србијом“, написао је Мсаловић и подсетио на референдумску статистику за све четири заливске општине – Будва, Котор, Тиват и Херцег Нови:

– Број регистрованих гласача: 65.838

– Гласачи који су гласали: 55.116

– Важећи гласови за „да“ (независности ЦГ): 26.772

– Важећи гласови за „не“ (независности ЦГ, тј. „да“ за останак у државној заједници са Србијом): 27.779…

Детаљну табелу погледајте у извјештају ОЕБС-а, на стр. 24: http://www.osce.org/sr/odihr/elections/montenegro/20099

П.С. Можда би требало размислити о томе да се 21. мај на локалном нивоу прогласи за Дан Боке (Дан када је Бока рекла НЕ), предложио је Никола Маловић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *