Чувари српског идентитета у Аустрaлији

КУД “Извор“ из Ливерпула право је благо српске заједнице у Аустралији што су и демонстрирали на трофејској вечери одржаној прошле седмице

Додела годишњих признања Културно-уметничког друштва “Извор“ својим фолклорашима на најбољи начин је демонстрирала сву раскош фолклора и културног богатства које српска заједница у Аустралији гаји далеко од отаџбине.

Завршна годишња свечаност одржана је под велом пандемије, па је додела признања и трофеја била подељена у два дела, због ограниченог броја дозвољених гостију у сали „OrangeGrowCommunityHall“. Пре почетка званичног програма присутни фолклораши одржали су мини пробу са сплетовима народних игара. У склопу самог програма млађа деца су одиграла ‘Сплет дечијих игара’, старија деца су извела  ‘Сплет игара из Шумадије,’ а омладински састав ‘Игре из Левча и околине’, као и ‘Влашке игре’. Први састав је отплесао ‘Димитровград’ и ‘Игре из Црне реке.’ Прави мелем за душу је била малена Сара Станић која је извела песму “Јунаци са Кошара“. Сажет и компактан програм, ограничен због мера рестрикције и више је него адекватно показао да је чување српске културе, песме и игре немерљиво богатство, поготово овде далеко од отаџбине.

Дуга листа заслужних чланова

Током програма Зоран Шапоња и уметнички руководилац Рајко Добре захвалили су се свим родитељима и пријатељима клуба који су помагали „Извору“ како у прошлој, тако и у минулих седам и по година. Поред председника Освалда Узелца, који је са клубом од првог дана листа чланова који су несебично помагали је заиста дуга: Весна Пајић, Данислава Ковачић, Далиборка Пејаковић, Маријана Узелац, Драгана Поповић, Илијана Зарић, Марица Спасојевић, Радана Малета, Андрија Миливојчевић, Драгиша Веселиновић и многи други.

Поглед у 2021.

Година 2020. у КУД “Извор“ је почела одлично са близу 90 активних ученика фолклора разних узраста разврстаних у неколико група. Међутим, текућа пандемија коронавируса је прекинула све активности на велику жалост свих у друштву, па су сви били на примораној паузи од скоро шест месеци. Наставило се са пробама у септембру уз поштовање мера, то јест, без држања за руке и са дистанцом између играча. Овакав нови ‘стил’ плесања задржан је све до краја ове сезоне, а и на тај начин су изведене све тачке током презентације. Сви у клубу са нестрпљењем очекују 2021. годину у нади да ће се ситуација нормализовати и омогућити друштву боље услове за рад.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *