Banijske kuće usamljeni svedoci trajanja

Mnoge od tradicionalnih banijskih drvenih kuća koje su izbjegle paljenja i „preseljenja“ prethodnih decenija, nisu preživjele i nedavne potrese. Dok neke i dalje, čvršće od mnogo kasnije sagrađenih, stoje netaknute i svjedoče o nekadašnjem životu i tradiciji.

Autohtone tradicijske banijske kuće važan su dio sveukupne kulturne baštine ovih krajeva. Mnoge od ovih starih drvenih kuća izgrađene su još u 18. i 19. stoljeću i nalaze se pod zaštitom države. Prethodnih decenija deseci ovih bisera nekadašnjeg narodnog graditeljstva nestajali su bez traga. „Premještani“ u cjelini ili u djelovima u razne krajeve Hrvatske, pa i izvan nje. Neke su zapaljene, neke ukradene, a neke su stradale i u nedavnim potresima. Ipak, dobar dio njih i dalje čvrsto i ponosno stoji i svjedoči o nekadašnjem životu i tradiciji. Čvršće od nekih mnogo kasnije sagrađenih i, barem kako se vjerovalo do potresa, po suvremenim standardima. Njihova vrijednost ne ogleda se samo u kulturnom i tradicijskom smislu, one su sve usamljeniji, ali živi svjedoci trajanja.

U nastavku pogledajte neke detalje tradicionalnog graditeljstva na Baniji, zabilježene objektivom fotoreportera p-portala Jovice Drobnjaka.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *