Blistava pobeda Đokovića u Australiji

Novak Đoković je pobedio Australiju. Ova vest kao bomba je odjeknula u svetskoj javnosti, a pod oznakom hitno preneli su je svi svetski mediji. Posle presude suda koji je poništio odluku australijskih vlasti o ukidanju vize Đokoviću, izgledalo je da je drama srpskog tenisera završena, međutim, ubrzo se pronela vest da je ponovo uhapšen i da će po hitno postupku biti deportovan iz Australije.

Takvu vest preneo je i brat Novaka Đokovića, koji je rekao du su dobili informaciju da će Đoković biti deportovan. I zaista zgrada u kojoj se nalazio Novak sa svojim advokatima bila je okružena policijom ali izgleda čuvari reda došli su da obezbde nesmetan odlazak Đokovića u kuću u kojoj treba da boravi tokom otvorenog prvenstva Australije u tenisu.

Da ipak nije sve gotovo potvrdio je ministar imigracija u vladi Australije Aleks Houk, koji je reako da se razmatra ukidanje vize! To može da učini tokom sutrašnjeg ili narednih dana.

„Nakon odluke Federalnog okružnog i porodičnog suda na proceduralnim osnovama, ostaje u diskrecionom pravu ministra za imigraciju Houka da razmotri ukidanje vize gospodin Đokoviću pod njegovim ličnim ovlašćenjem da otkaže vize u skladu sa članom 133C(3) Zakona o migracijama. Ministar trenutno razmatra ovo pitanje i proces je u toku“, saooštio je njegov kabinet.

Posle petodnevnog maltretiranja od strane australijskih vlasti i držanja u pritvoru u nehumanom hotelu za migrante bio je prinuđen da se van tenijskog terena bori za pravdu i dokaže da je ispunio sve uslove za ulazak u Australiju.

Danas je usledilo dugo očekivano suđenje. Bio je to mukotrpan i višesatni sudski proces, posle koga je sudija Entoni Keli izjavio da je Novak Đoković sada slobodan čovek, a ustralijskim vlastima je naložio da ga puste u roku od 30 minuta, vrate mu pasoš i sve drugo što su mju oduzeli  i plate pola miliona sudskih trškova. Odluku suda potvrdio je i Novakov advokat Nik Vud.  Posle iznošenja odbrane advokata sudija je reako: „Šta je Novak još mogao da uradi“.

Australijske vlasti vidno razočarane ne mire se sa ovom odlukom pa je tužilac Kristofer Tran, odmah posle izricanja presude zapretio da ministar za imigracije ima poslednju reč. Prema njegovim rečima, on i dalje ima pravo da deportuje Đokovića, a ako to odluči Đokoviću će biti zabranjen ulazak u Australiju naredne tri godine. Ipak u takvu odluku malo ko veruje, jer bi predstavljala veliku blamažu i presedan za australijsku državu, kojoj je posle ove presude i onako narušen kredibilitet. Ipak, treba sačekati odluku Akesa Houka, ministra imigracija.

Evo kako je izgledalo samo donošenje odluke suda. Posle višečasovnog većanja suda napravljena je pauza. Malo ko je očekivao da će to ustvari biti period kada je sve odlučeno jer se radilo na sporazumnom dogovoru. Po povratku i nastavljenom suđenju je sudija Entoni Keli izjavio kako ukida odluku o ukidanju vize teniseru, te da Vlada Australije mora da plati sve troškove Novaku, oslobodi ga u roku od 30 minuta i vrati mu dokumenta i sve privremeno oduzeto. Notirano je da je bitan faktor bio taj što je Novak na aerodromu imao do 8.30 da odgovori na nalog da mu se otkaže viza, ali je primoran da to uradi u 7.42. Da je imao više vremena, srpski teniser bi možda doneo drugačiju odluku, naveo je sudija.

Novak Đoković je na federalnom sudu Viktorije dobio zvaničnu dozvolu za ulazak u Australiju, vizu, odnosno ukinuto je ukidanje iste. Australijski sudija Entoni Keli istakao je da su argumenti tamošnjih vlasti ništavni i poništio njihovu odluku o ukidanju vize i deportaciji najboljeg tenisera planete.

Posle ove odluke suda usledilo je veliko slavlje srpskih navijača u Melburnu.

Preživeo je srpski teniser pravu torturu u proteklih nekoliko dana. Od dobijanja medicinskog izuzeća i leta ka Melburnu, pa potom pritvora i premeštanja u hotel za migrante, sve do konačnog trijumfa, izlaska na teren Australije.

Pobedio je Novak, pobedio je njegov pravni tim, pobeđen je ceo svet koji je otvoreno isticao želju da se najbolji teniser svih vremena ne nađe na terenu u Melburnu, među kojima je, nažalost i Rafael Nadal. Želeli su, pokušavali su, bacali su ljagu na njegovo ime, karakterisali ga i nazivali svakakvim imenima, ali bezuspešno, šampion je tu, u svojoj omiljenoj „džungli“ i kreće, nadamo se, u pohod na istorijski rekord!

Ovo je veliki dan za sve Srbe, srpski i globalni sport. Sada je na šampionu, ako mu se omogući učešće na turniru, da iz sebe izvuče poslednji atom snage i pokaže svetu svoju veličinu, ljudsku i tenisku.

Fotografija: Rojters/Loren Eliot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *