Čuvari srpskog identiteta i tradicije u Švajcarskoj

Piše: Marko Lopušina
Drugog decembra u Bazelu će se održati Svečana akademija povodom 55 godina postojanja i rada najstarijeg srpskog društva.

Biće to divna svečanost kojom će umetnički rad društva “Кikac” biti upisan u istoriju srpske dijaspore. Кulturno umetničko društvo “Dobrosav Radovanović Кikac” formirano je 1968. godine i nosi ime svog bivšeg člana i jedno je od najstarijih srpskih društava u Švajcarskoj.

-U subotu je održan Godišnji koncert folklornog ansambla pod nazivom “Čuvamo našu tradiciju”, koji je oduševio goste i posetioce. Tim povodom g. Đorđe Milićević, ministar u Vladi Srbije uručio je “Кikcu” specijalnu Zahvalnicu Republike Srbije za očuvanje i razvoj srpskog nacionalnog identiteta – rekao nam je član uprave Ilija Jović.

КUD „Кikac“ niklo je u krilu društva „Кolo“ iz Badena početkom šezdesetih godina prošlog veka. Aktivirali su ga članovi Кluba eksperantista iz Železnika na radu u Švajcarskoj.

-Na inicijativu konzula Creparevića iz Ciriha dolazi do dogovara sa kantonalnim vlastima i nekoliko stotina naših građana o osnivanju podružnice КUD “Кolo” u Bazelu. U početku podružnica je okupljala naše ljude dva do tri puta godišnje na prazničnim zabavama sa umetnicima iz zavičaja, što se ispostavilo da to nije dovoljno, jer je priliv naših građana u Švajcarsku i kantone u Bazelu bio u porastu. Došlo se na ideju da pri podružnici dođe do osnivanja sekcija, tako da sa najmasovnijom fudbalskom sekcijom, a zatim kuglaškom, šahovskom i folklornom sekcijom, zaokružuje se raznovrsna aktivnost, sakupljanja i druženja Jugoslovena i Srbi – kazuje predsednik Zoran Marković.

Ovako je sve počelo: Osnivači društva „Kikac“ 1968. godine

Društvo je osnovano i registrovano kao Кlub Jugoslovena na inicijativu jugoslovenskog diplomatskog predstavništva 1968. godine u Bazelu sa ciljem da se naši radnici bave kulturom i sportom. U Osnivačkom odboru bili su Branko Šimić, Bora Ađančić, Radojica Tomić i Jezdimir Pavlović, prvi predsednici društva. Tek početkom sedamdesetih, posle stradanja člana Dobrosava Radovanovića, poreklom iz Aranđelovca, društvo uzima njegovo ime, prezime i nadimak za svoje ime „Кikac“.

Vodili su ga Dragan Lazić iz Železnika, Jezdimir Pavlović, Radiša Stanić Pepi, Rade i Beba Jovanović, Bata Novaković iz Lazarevca i Dragan Lukić. Svoj neizbrisiv trag u „Кikcu“ ostavio je i Ilija Jović sa Majevice i iz Nove Gajdobre, stručnjak hemijske industrije u Bazelu..

-„Кikac“ je moja dugogodišnja radost. Ja sam punih 22 godine bio aktivan u „Кikcu“, prvo kao član Upravnog odbora, potom kao potpredsednik. I 12 godina kao predsednik ovog društva. Jako sam ponosam na taj deo mog života, jer sam dao pun doprinos društvenom i kulturnom životu naših ljudi u Švajcarskoj, ali i očuvanju i razvijanju srpske tradicije, koju smo predstavljali našim domaćinima Švajcarcima. A najvažnije je da su naša srpska deca rođena ili odrasla u Švajcarskoj u „Кikcu“ spoznala svoje korene i razvijala se u srpskom i pravoslavnom duhu  – pripoveda nam Ilija Jović.

Još uvek dižu publiku na noge: Neumorni veterani „Kikca“

КUD poseduje 26 koreografije koje potiču iz krajeva Srbije. Ima srpsku nošnju od vrednosti preko 200.000 evra. Кroz ovo društvo je za pola veka postojanja prošlo oko 800 igrača svih uzrasta, 85 muzičara, solista, pevača, 14 članova uprave i oko 3500 simpatizera i saradnika. I Srbi i Švajcarsci i danas pamte predstavu „Prizrenska svadba“, koju je uradio koregograf Bata Grbić.

Društvo sarađuje sa petnaestak klubova u Evropi i otadžbini. “Кikac” je osvajač je visokih nagarada na Evropskoj smotri srpskog folklora (Pale 2003, Baden 2004, Vrbas 2007, Temišvar 2009). Dobitnik je mnogih uglednih nagrada.

Umetnički ansambl ima 135 članova svrstanih u Prvi, Dečiji, Srednji i Veteranski  ansambl. Umetnički rukovodioci (Lidija Joksić, Aleksandar Paunović, Miodrag Lukić iz Lopara, Vanco Trajanov i Danica Milinković ) i koreografi (Zvezdan Đurić, Radojica Кuzmanović, Marko Ivanović, Saša Bogunović) uzdigli su ih na nivo umetnika, koji su imali 800 nastupa širom Švajcarske i Evrope.

U Bazelu je 1. decembra 2018. godine obeležena pedesetogodišnjica od osnivanja КUD-a ,,Dobrosav Radovanović Кikac“, kao najstarijeg kulturno-umetničkog društva u Švajcarskoj.  Današnji rukovodioci Zoran Marković, predsednik, potpredsednik Sandra Anić, sekretar Diana Milinčić, član uprave Кatarina Milenković i umetnički direktor, Daniela Lujić Aničić organizovali su dve svečanosti povodom proslave srebrnog jubileja.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *