Његош на београдској кули!

У Србији и Црној Гори обележава се дан Петра Другог Петровића Његоћа, српског великана. Кула Београд, највиша зграда у Србији засијала je у његову част, а на дисплеју постављеном на врху зграде смјењују се чувени Његошеви стихови: „Тврд је орах воћка чудновата/ не сломи га ал зубе поломи“ као и година његовог рођења и смрти (1813-1851).

Црна Гора такође празнује културни празник „Његошев Дан“ у част нашег највећег песника и владара. Тим поводом организовано је низ свечаности широм Црне Горе, а на Цетињу су уручене и Његошеве награде.

Свечаности су присутвовали председник Црне Горе Јаков Милатовић и министарка културе и медија Тамара Вујовић.

Ове одине ласкаво признање додељено је постхумно Дубравки Угрешић, која је је „талентом, пркосом, ведрином и духом непристајања, како је рекао Милатовић, „исписала најљепше странице у време мрака и била је храбрија од многих који су себе називали јунацима.

Милатовић је казао да је Дубравка Угрешић одбацила наметнуте идентитетске одреднице, борила се и изборила за право да буде препозната по свом имену и делу.

Његошева награда је најзначајније црногорско књижевно признање. Како је раније саопшено, овогодишња лауреаткиња награђена је за књижевни опус, етички став, интегритет и друштвену ангажираност.

Видео преузет са Фејсбука од Марија Марија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *