Čudo iz Finske: Brašno od vazduha, vode i sunca

Izreka da se ne može živeti od vazduha više ne važi, jer finska kompanija „Solar Foods“ (Solarna hrana), planira da uskoro na tržište plasira novu vrstu proteinskog brašna, Solein, koje je napravljeno od CO2, vode i solarne energije, piše Svetski ekonomski forum.

Radi se o visoko proteinskom sastavu, nalik brašnu, koji sadrži 50 odsto belančevina, 5 do 10 odsto masti, i 20 do 25 odsto ugljenih hidrata.

Navodno izgleda i ima ukus kao pšenično brašno, a mogao bi, nakon predstavljanja 2021. godine, biti jedan od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda.

Postupak proizvodnje Soleina ne ispušta suvišan ugljenik, već koristi gas staklenika kako bi se proizvela hrana. Uzima CO2 iz vazduha, a zatim ga kombinuje s vodom, manjom dozom hranjivih materija i vitaminima. Pomoću 100 odsto obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske kompanije „Fortum“, nakon toga pokreće prirodni proces fermentacije sličan onom pomoću kojeg se proizvodi kvasac.

„Solar Foods“ tvrdi da je ovakva proizvodnja proteina „oslobođena poljoprivrednih ograničenja“ jer finalni proizvod ne zavisi od obradive zemlje, količine padavina ili povoljnih vremenskim prilika.

Ne radi se o prodaji magle, ili o promociji neozbiljne kompanije, jer kompanija već sarađuje s Evropskom svemirskom agencijom (ESA) na razvoju hrane za proizvodnju i potrošnju van naše planete.

Sama ideja iza Soleina dolazi od NASA, svemirske agencije koja takođe vidi potencijal u razvoju tehnologije proizvodnje hrane na područjima čiji klimatski uslovi onemogućavaju konvencionalnu poljoprivredu. Osim za ishranu velikog broja ljudi, Solein je savršena hrana za svemirska putovanja, piše ESA.

„Naš metod proizvodnje proteina nastao je iz želje da se hrana proizvodi na ekološki prihvatljiviji način, bez korišćenja poljoprivredne površine“, rekao je izvršni direktor kompanije „Solar Foods“ Pasi Vainika. „Naš koncept ne zavisi od poljoprivrede, vremena ili klime i omogućava efikasnu i jeftinu proizvodnju hrane sa solarnom energijom bilo gde, bilo u pustinji ili u svemiru“, dodao je Vainika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *