Crnogorci su srpsko ratničko pleme

Američki magazin „Nacionalna geografija“(,National geographic”) još 1908. godine, u svojoj prvoj reportaži o srpskom narodu Srbije i Crne Gore napisao je da su oni među najvećim i najlepšim ljudima u Evropi, da je to srpsko ratničko pleme – ratnici koji su uvek spremni da se podignu na oružje protiv neprijatelja.

Obe zemlje (Srbija i Crna Gora) su naseljene Srbima. U periodu od 12. do 14. veka kraljevstvo Srba je zauzimalo i Bosnu, Albaniju, Makedoniju, Tesaliju, deo Bugarske i sva grčka ostrva osim Atike i Peloponeza. Kad su Turci osvojili zemlju, grupa Srba se povukla u planine sada poznate kao Crna Gora, piše ,,Nacionalna geografija“ u broju od novembru 1908. godine.

Ovaj magazin istakao je da su se Srbi nastanjeni na planinskim vrhovima Crne Gore uspešno branili od stalnih napada otomanskih sultana.

Srbija je, kako je pojasnio magazin svojim američkim čitaocima pre više od jednog veka, približno veličine Vermonta i Nju Hempšira zajedno, dok je Crna Gora veličine tri Roud Ajlenda.

Srpska teritorija Crna Gora, kako se naglašava u tekstu, može da se ponosi time što nikad nije bila osvojena od Turaka.​​

„Srbija je prikladno nazvana, tačnije prekrštena u ,,raj za siromahe“, iako tokom našeg puta sa kraja na kraj te zemlje nismo sreli ni jednog jedinog prosjaka, dok je poljoprivrednih radnika bilo skoro isto kao i malih farmera u Engleskoj“, pisalo je u reportaži.

 

Američki magazin dalje navodi da su srpske teritorije nesumnjivo najljepše, najslikovitije i najplodnije na Balkanu i dodao da se sa pravom nazivaju ,,baštom Balkana“.

„Ali Srbi imaju ljepši naziv za njihovu rodnu zemlju – ,,bašta Balkana“, koja je, nesumnjivo, najslikovitija i najplodnija od svih balkanskih zemalja. Dalje, kako sa ravnih, močvarnih obala Dunava zalazite u unutrašnjost zemlje, obradive površine postaju bogatije, a krajolik sve lepši“, zapaža autor.

 

,,National geographic“ nazvao je Srbiju poljoprivrednim El Doradom, naglašavajući da seljaci mogu živeti i uspešno proizvoditi koristeći se staromodnim metodama, a zatim postavio pitanje šta bi li se onda sve moglo postići modernijom mašinerijom i većim kapitalom.

„Svake sezone ima dva prinosa sena, pšenice i ječma, dok kukuruz, ovas, konoplje i duvan rastu kao korov! Samo uzgajanjem svinja mogu da se zarade milioni, dok bi uzgajanje konja i stoke na veliko bilo isto toliko unosno“, poručeno je američkim čitaocima. ​

O srpskom narodu Crne Gore napisano je kako su oni među najvećim i najlepšim ljudima u Evropi, da su Crnogorci srpsko ratničko pleme – ratnici koji su uvijek spremni da se podignu na oružje protiv neprijatelja.

„Ratnički su narod, uvek spremni da se podignu na oružje protiv stranog osvajača i neprijatelja, i isto tako spremni su da brane svoje domove, što smatraju svojim pravom. Oni, stoga, imaju reputaciju da su uzbudljivi, svađalice i nasilni, ali svaki čovjek, čak i onaj najsiromašniji, ima ponos i držanje džentlmena“, piše u tekstu.

Američki novinari pisali su o moralu Srba iz Crne Gore i naglasili su kako su krađe i poroci izuzetni retki. U tekstu se posebno ističe i da su žene izuzetno poštovane i zaštićene od strane muškaraca.

„Krađa im je nepoznata, a skoro i da nisu čuli za pijanstvo. U skorašnjem izveštaju jednog gradskog zvaničnika pisalo je da je bilo samo pet ljudi koji su u zatvoru proveli pola godine, zbog sablasne priče na uštrb narodnog morala. Žene su naširoko cenjene. Žena se sa sigurnošću može kretati bilo gde u zemlji, zaključuje autor teksta u ,,Nacionalnoj geografiji“ iz novembra 1908. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *