Ужасна судбина породице Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца на Косову и Метохији називају најтрагичнијом породицом на Косову. Њихова трагедија почела је на данашњи дан 1998. године када је најпре нестао Југослав Костић, ноћни чувар у Орвину.
Недељу дана касније, припадници терористичке ОВК су после тродневних борби сишли из Малишева у Ораховац, да би 18. јула, негде после поноћи, напали на куће Костића. Прво су на кућном прагу убили 62-годишњег земљорадника Анђелка Костића. Затим су заробљени сви који су се ту затекли – међу њима четрнаест Костића.
Једном од Анђелкових синова, Живку, дали су два сата да сахрани мртвог оца. Од две даске и ћебета направљен је сандук, а двоје-троје људи је под пратњом униформисаних припадника ОВК одведено на гробље да ископају раку. Срби су онда потерани на сахрану која је обављена без свештеника и осталих српских обичаја.
Затим су враћени у центар села и постројени. Жене су се поздравиле са синовима и мужевима. Мушкарци су утоварени у камион и одведени у правцу села Оптеруша. Никад више нису виђени.
Одвезени су до места Волујак, где су малтретирани и на крају стрељани, док су жене затворене у школу у селу Самодреже, где су тучене и силоване.  Тела 11 чланова породице Костић нађена су у пећини Волујак, заједно са још 18 тела Срба киднапованих 1998. године. Сахрањени су на београдско грољу Орловача.
У тој терористичкој акцији ОВК од 17, 18. и 19. јула 1998. године киднаповано је укупно 43 Срба. Налогодавци овог злочина  злочина у Ретимљу су по злу познати командант оперативне зоне „Паштрик“ Тахир Синани и Авдул Муслију, док се на списку злочинаца налазе и шеф тајне полиције ОВК у Ретимљу Сериф Штрбани Хехат, Тачи Беџет Авни, Мехмет Штрбани, Муарем Круезиу, Сафет и Расим Тачи, Джевет Ељшани, Исмет Бериша, Хамза Краснићи и Скендер Круезиу.
Тахира Синанија, блиског сарадника Хашима Тачија, ликвидирала је 2001. године македонска полиција током оружаног сукоба у околини Гостивара.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *