Srpski pasoš dobija na ceni

Pasoš Republike Srbije našao se na 39. mestu na listi od 105 putnih isprava iz celog sveta, navodi se u najnovijem izveštaju Henley Passport indeksa za 2018. godinu. Sa srpskim pasošem bez viza možemo da putujemo u 130 zemalja, što je znatno bolje nego pre desetak godina. U regionu „najveću cenu“ ima pasoš Slovenije, a najlošije je pozicionirana Bosna i Hercegovina na 46. mestu.

Vodeća zemlja sveta na ovoj listi je Japan, koji je pretekao Singapur, koji je do sada zauzimao čelnu poziciju. Sada Japanci mogu da putuju na 190 destinacija širom sveta bez vize, što je za jednu zemlju više nego ljudi iz Singapura.

Nemačka se nalazi na trećem mestu, a iza četvrto mesto dele Južna Koreja i Francuska. Stanovnici SAD i Velike Britanije mogu da putuju na 186 destinacija bez vize, pa tako dele peto mesto. Ipak, prognoze su da će se u narednih par godina suvereno vratiti na prvo mesto koje su imale 2015. godine.

Najbrži rast na listi najjačih pasoša beleže Ujedinjeni Arapski Emirati koji su 2006. godine bili na 62. mestu, a sada su na 21 mestu, pa su tako građani UAE vlasnici najjačeg pasoša na Bliskom istoku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *