Срби на Флориди спремају дочек за патријарха

Његова светост, архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, гостоподн Иринеј стиже у Америку сутра, у четвртак. Са њим у посету долази владика шумадисјки Јован и протођакон Дамјан Божић. 
На аеродрому у Тампи његову светост ће сачекати чланови фолклорног друштва „Ђурћевак“, са хлебом и сољу, као и више стотина Срба. Наредног дана Патријарх Иринеј ће присуствовати Годишњој скупштини Источноамеричке епархије, која ће се одржати у Сент Петрсбургу, и на лицу места ће се упознати о раду и проблемима епархије на чијем је челу владика Иринеј (Добријевић).
Иначе на овим годишњим Скупштинама у америчким епархијама СПЦ владике подносе, између осталог и финансијски извештај за претходну гподину, у коме се може видети гдје је утрошен сваки приложени долар. Такође, свака парохија подноси свој извештај, тако да је рад апослутно транспарентан. 
У суботу ујутро Патријарх Српски Ириниеј ће служити Архијерејску литругију у Цркви Светог Ђорђа у Клирвотеру, након чега је предвиђен Црквено-народни сабор, на коме ће учешче узети шест владика и око 200 представника из већине америчких, јужноамеричких и канадских парохија СПЦ. На Сабору ће, како је најављено, бити речи о Уставу пет епархија СПЦ на овом континенту. 
У недељу Патријарх ће служити Архијерескју литургију у Мајамију, у оквиру обележавања Славе храма Светог Симеона Мироточивог. Патријарху је обезбеђен луксузни смештај у апартманима чији су власници Срби, док ће се за његову исхрану бринути екпипа на чијем челу је особа из његовог завичаја.
Све спремно за дочек драгог госта  његове светости патријарха Иринеја: Црква у Клирвотеру

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *