Црна Гора не признаје рад писан ћирилицом

Књижевник, аутор неколико романа, Слађан Горчин Благојевић нашао се у чуду кад је Центар за унапређење квалитета Универзитета Црне Горе затражио да свој рад пребаци на латиницу ако жели да магистрира. Ову вест јуче нам је потврдио Благојевић и додао:

„Не пада ми на памет да рад пребацим на латиницу. Никаква диплома није вредна части.”

Сазнајемо и да је један од најугледнијих професора и руководилац Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности на Филозофском факултету у Никшићу, др Лидија Томић, ментор Благојевића, подржала његову одлучност да рад не пребаци на латиницу.

На катедри за српски језик Благојевић треба да брани рад „Поезија и поетика Ранка Јововића”. Из Центра за унапређење квалитета Универзитета Црне Горе Благојевићу су рекли да је проблем „што нови софтвер не може да препозна ћирилицу, па рад не могу да ставе у процедуру провере аутентичности”.

Професори који на том факултету предају годинама рекли су нам да је „први пут да се уводи ова дискриминаторска мера на Филолошком факултету у Никшићу”. На универзитету уверавају да с овим случајем није упознат ректор Универзитета Црне Горе, проф. др Владимир Божовић, који је овој институцији повратио ћирилични лого.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *