Козара чува од заборава геноцид над Србима

На Козари je одржан стручни скуп под називом „Геноцид над Србима у НДХ и устанак, Козара 1942-2022“. Скуп, којем су присуствовали бројни стручњаци из Републике Српске и Србије, одржан је поводом 80. годишњице страдања Срба Козаре и Поткозарја, као и јубилеја – 30 година постојања Републике Српске.

Организатори манифестације били су Републички центар за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих цивила и Национални парк „Козара“.

-Сматрамо да та наша прошлост управо прошлост која се садржи од страдања, али и патње нашег народа се најбоље симболизује кроз Козару и кроз Републику Српску, односно да им је исти заједнички коријен – рекао је историчар из Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих цивила Предраг Лозо.

Он је навео  да је потребно на достојан начин без политичких злоупотреба, манипулација и подјела дати одговоре на догађаје од 1942. године до данас.

-Ово је једна конференција која се одржава након тридесет пет година овдје на Козари. Задњи пут је одржана 1977. године. Оно што је циљ те конференције је једноставно да се отргне од заборава ово што се дешавало на Козари – додао је директор Национачног парка Козара Божидар Николетић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *