Sudski presedan u Strazburu zbog ubistva gardista

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 5. novembra u 10 časova objaviće presudu u slučaju tužbe porodice ubijenog gardiste Dragana Jakovljevića u Topčideru protiv države Srbije. Ovo je jedinstven slučaj u kojem je Evropski sud u Strazburu prvi put odlučio da meritorno raspravlja o jednoj privatnoj krivičnoj tužbi. Ovaj presedan nastao je zbog oslobađajuće presude u korist Vuka Tufegčića iz 2011. godine a povodom tužbi zbog uvrede ličnih i porodičnih stvari na račun pokojnog gardiste Dragana Jakovljevića.

Tadašnjeg istražnog sudiju okružnog Suda u Beogradu i bivšeg vojnog istražnog sudiju Vuja Tufegdžića Okružni sud u Beogradu oslobodio je krivične odgovornosti zbog iznošenja ličnih i porodičnih stvari a zašta je oglašen krivim u prvostepenoj presudi – ističe advokat Predrag Savić punomoćnik porodice Jakovljević. – Kada smo 2011. godine pokrenuli ovaj postupak pred Evropskim sudom, uradili smo to u znak oslobađajuće presude u predmetu Tufegdžić znajući da Evropski sud ne pruža pravnu zaštitu privatnim krivičnim tužiocima, jer smatra da su to dela od manjeg značaja i male društvene opasnosti. Zbog toga sam i ja bio iznenađen kada je Evropski sud 2016. godine doneo odluku o takozvanoj prihvatljivosti tj da će prema našim saznanjima po prvi put meritorno odlučivati i doneti presudu u jednom ovakvom slučaju. Izricanje ove predude najavljeno za 5. novembar je od izuzenog značaja za sudsku praksu i za pravnu nauku. Ova presuda kakva god da bude, predstavlja jedan od najvećih uspeha u mojoj karijeri sličan uspehu u parnici veka KIPS protiv države Crne Gore u kojoj je Evropski sud osudio tuženu državu pa plati oko 5 miliona eura nadokane zbog kršenja prava ove ugledne kompanije iz Podgorice.

Advokati punomoćnici familija ubijenih gardista nedavno su pred evropskim sudom u Strazburu pokrenuli postupak protiv države Srbije zbog neizvrženja odluke Ustavnog suda iz 2013. godine kojom je naloženo da se konačno sprovede delotvorna, efikasna i nazakonu zasnovana istraga o ubistvu gardista.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *