Бруталан напад на митрополита

Пише: Мишо Вујовић

“Ристо сотоно, Ристо сотоно…”, кличе маса са малог екрана државне телевизије, наравно финансиране, од већинске Црне Горе која и даље безрезервно поверење поклања својој Српској православној цркви. За кога и у чијем интересу ради РТВ Црна Гора, као и остале државне и јавне установе није тешко закључити.

Филм, или набацани снимци разних формата, недопустиво лошег квалитета, монтирани као политичко пропагандни материјал о митрополиту Амфилохију на Првом програму РТВ Црна Гора само је још једна потврда беспризорности куће под називом јавни медијски сервис Црне Горе.

Место радње првих кадрова је Цетињски манастир деведесет прве године прошлог века. Бадњи дан – најсудбоноснији дан у Црној Гори. Тако почиње овај пропагандни документарац црногорског јавног сервиса на чијем челу је данас Божидар Шундић још један из плејаде бивших Срба.

“Народни револт против митрополита” аутори овог видео памфлета илуструју кадровима у којима група цетињских либерала и шовиниста предвођена локалним криминалцима, јуриша на Цетињски манастир, “бранећи” Црну Гору од калуђера. Хулигани упадају на седницу ЦАНУ где након песме “Ој свијетла мајска зоро”, поново прозивају хорски митрополита Амфилохија, истим слоганом са почетка овог текста.

Тим драматичним догађајима на Цетињу присуствовао је Жељко Ражнатовић Аркан и његови наоружани Тигрови, што РТЦГ посебно апострофира као митрополитов грех. Наравно изостаје логично питање ко је Аркану дозволио да слободно крстари Црном Гором са до зуба наоружаном формацијом величине једног пешадијског вода.

За разлику од остатка света власт у Црној Гори је до данас непромењена. РТЦГ је у то време представљала перјаницу српске ратне пропаганде, следећи слепо режимску политику, као што то и данас чини емитујући садржаје недопустиве јавном медијском сервису.
Каменовање Цетињског манастира 1991.године очигледно је представљало увод у данашњу кампању девастације српског наслеђа као и рушење темеља на којима је Црна Гора настала.

У ово прљавом колажу истргнутих фрагмената, сакупљених са Удбиних и доушничких ВХС касета лошег квалитета за емитовање, државна телевизија постаје део хулиганске пропаганде уличарског режима.

Није спорно осврнути се на митрополитове ставове у драматичним тренуцима када је горела велика Југославија, али је неетички и непрофесионално прећуткивати како су мали лешинари на периферији живота и догађаја успели да се докопају големог плена. Црква је и тада као и данас стајала уз свој народ. Жигошућим језиком острашћени аутори миксују сцене са Караџићем, Арканом, Шешељем…,не заобилазећи, многе наступе митрополита Амфилохија као његову изјаву о Сребреници, у којој апострофира страдање Срба од ескадрона смрти Насера Орића. И то је грех!!!

“Свједок божје љубави”, како су аутори назвали овај тв побачај изазвао је велику буру јавности, а храбро је реаговала и новинарка РТВ Црне Горе Невенка Бошковић Ћировић, ограђујући се од овог неетичког и непрофесионалног памфлета. Покушај да се митрополит Амфилохије представи као ратни хушкач потиче из исте кухиње из које се сервира теза о Његошу као стратегу геноцида над муслиманима.

Оно што сви критичари прећуткују је време масовног разарања и рушења привредних, економских, правних, уставних, идеолошких тековина једне земље. Тада је митрополит Амфилохије са својом сабраћом градио, обнављао запуштене и опогањене храмове ширим Црне Горе, враћајући им не само намену већ и достојанство.

Већина, данас обновљених средњевековних манастира до доласка митрополита Амфилохија на чело Митрополије представљала је цивилизацијско огледало духовно укоровљеног простора. Запуштене и руиниране светиње сведочиле су о бездушном антицивилизацијском стању народа одбеглог од своје историје. Захваљући њему намера комунистичких власти да уништи дух једног простора није реализована.

Овај пропагандни журнал монтиран комесарским маказама још један је у низу самртничких трзаја власти, чији рејтинг стрмоглаво пада. Брутални напад на митрополита, до јуче оптуживаног за тајни дил са режимом, последица је све веће популарности али лидерске позиције на листи најпопуларнијих јавних личности у Црној Гори.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *