У првој беседи патријарх се молио за Косово

Патријарх Порфирије свечано је устоличен данас у Саборној цркви у Београду.

Литургији у Саборној цркви, која је део церемоније устоличења, присуствовали су председник Србије Александар Вучић, председница РС Жељка Цвијановић и српски члан председништва БиХ Милорад Додик, а планирано је и да се председник Вучић са новим патријархом СПЦ састане након устоличења.

Патријарх Порфирије у Саборну цркву дошао је из Патријаршије, а прошао је кроз шпалир који су формирали ученици Богословије у Београду у пратњи епископа СПЦ и ипођакона Дејана Накића и Владимира Јелића. Испред Саборне цркве било је доста верника, као и велики број медијских екипа.
У првој беседи патријарх Порфирије поручио је да му је највећа брига Косово и Метохија и да је оно за нас нит која нас повезује са суштином нашег идентитета.

„Косово и Метохија за Србе нису само мит, Косово је за нас завет, а тај завет је везан за Нови завет, у чијем темељу стоји светост“, рекао је патријарх.

Отуда је Косово, како је рекао, за нас нит која нас повезује са суштином нашег идентитета.

„Ми смо у Косову и Косово је у нама. Косово је срце Србије, пева данашње младо покољење”, поручио је патријарх српски.

„Са дубоким смирењем и осећајем страхопоштовања, прихватам чињеницу да сам ја недостојним благовољењем божијим и сагласјем браће узведен у свети престо Светога кир Саве, у престо великог архијерејства“, поручио је патријарх Порфирије.

„Молим се Богу и молим све вас да ме подржите, да велики одговорни задатак који је овим свештеним чином стављен пред мене и положен на моја нејака плећа изнесем радосно, да као 46. по реду патријарх, а 57. поглавар наше цркве будем скромни наследник мојих светих претходника“, истакао је патријарх Порфирије у својој првој беседи.

Поручио је да жели да наша света СПЦ свугде где јесте живи пуним плућима, да сваки православни хришћанин живи истинску слободу и да јеванђељске вредности буду свакодневица свих православних људи.

Христос је наша мера, наш покретач и наше огледало. Њиме се меримо и њиме смо измерени, навео је патријарх.

„Није првенствени задатак Цркве да ствара боље услове за живот, да се труди да решава било коју врсту социјалних, политичких, психолошких и других проблема. У Цркву долазимо на свету литургију да бисмо ту дотакли и наслутили шта је најважније и једино важно и да бисмо дотакли и прихватили крст Христов, који је и васкрсење. То је основни задатак Цркве, а све ово друго поменуто биће обасјано тим истим крстом и васкрсењем“, додао је он.

„Зато је важно, браћо и сестре, схватити и осетити снагу Цркве, благословећи мир свим народима и људима добре воље, јер је сваки човек саздан као икона Божија и сви смо позвани у њему Спаситељу једно да будемо“, нагласио је.

Говорећи о пандемији вируса корона, позвао је грађане да буду снажни и трезвени и да не дозволимо да овлада страх.

„Човек је једини вирус који чини дебалансе у свету који је Бог створио. Треба да покаже колико смо међусобно повезани и једни на друге упућени и колико међусобном пажњом можемо победити ову пошаст, пре свега пошаст греха и болести“, истакао је патријарх.

„Нека Господ благослови и нека нас удостоји да ову земљу учинимо делом царства Божијег које и јесте једини циљ и можемо доћи до њега ако први корак сада и овде направимо. Живели и нека вас све Господ благослови“, завршне су речи прве беседе патријарха Порфирија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *