Божић у Америци као у завичају

Српска заједница широм САД и Канаде празник Христовог рођења прославља у бројним српским храмовима, који су током божићних Богослужења била претесна да приме све вернике. Свечаности су почела у недељу на Бадње вече када се, слично као и у отаџбини, благосивао и налагао Бадњак, а одржана су вечерња Богослужења и бдења.

Посебно свечано је било у Чикагу у којем живи најбројнија српска заједница у Америци. По традицији после Богослужења бдења су настављена у црквеним и манастирским салама, а „чекања Божића“ организовано је и у српским клубовима.

У храмовима су читане Божићне посланице Српске православне цркве, а у пригоднмим беседама свештеници су истицали значај обог најрадоснијег хришћанског празника који се најчешће празније у кругу породице. Српску заједницу у Америци у једној великој породици, како је наглашено, окупља српска црква чиме се чува идентитет и веза са отаџбином и завичајем. А традиција се код Срба и у Америци поштује и када је реч о божићној трпези на којој су уз чесницу били печење и домаћа, српска пића.

На фотографијама делић божићне атмосфере у цркви Светог Василија у Чикагу.

 

 

Текст: Светозар Данчуо

Текст о прослави Божића у Америци део је пројекта о српској заједници у Америци који је подржала Управа за сарадњу с дијспором Министарства спољних послова Владе Србије 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *