Дани дијаспоре у општини Лопаре

Изложбом слика са Ликовног сабора „Мајевица 2019“ и представом „Намћор“ у извођењу позоришта „Дуга“, у Центру за културу у Лопарама отворени су „Дани дијаспоре“. Тродневна манифестација, 
која се обележава осми пут заредом, има циљ да ојача везе подмајевичке општине и инвеститора из иностранства. 
Дијаспора је главни ослонац за опстанак неразвијене општине Лопаре, а све више је и оних који капитал стечен у иностранству улажу у завичај. Резултати добре сарадње са подмајевичком општином све су видљивији. Начелник општине Радо Савић као примјер је навео да су ове године отворени базени, чији је инвеститор Мајевичанин из дијаспоре.
Председник Удружења српских привредника из Швајцарске Стојан Стевановић, који је родом из Лопара, истиче да није довољно слати новац родбини, већ да им треба имогућити да раде и живе од свог рада.
-Око 3.000 Мајевичана живи у дијаспори, а највише их је у Швајцарској. Циљ умрежевања матице и дијаспоре је улагање у Лопаре – рекао је Стевановић и нагласио да се процењује да је у протеклих неколико година у Лопаре уложено око 30 милиона КМ.
Руководство ове подмајевичке општине истиче добра искуства деветогодишње сарадње са дијаспором. У оквиру „Дана дијаспоре“ одржани су и Пословни форум, који организује Привредни савјет општине Лопаре, изложба на отвореном „Сајам домаћих радиности“, као и Дечији турнир.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *