Министар Весић обрадовао грађане Велике Плане

Пут Савановац – Крњево – Смедеревска Паланка

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић донео је одлуку да се изврши реконструкција регионалног пута Марковац – Велика Плана – Лозовик, који је у народу овог краја познат као Цариградски друм.

Реконструкција ће бити обављена у две фазе. Ове године ће бити обновљена деоница од Марковца, преко Новог и Старог Села до Велике Плане, а следеће године деоница од Велике Плане, преко Великог Орашја, Крњева и Милошевца, до Лозовика.

Председник Скупштине општине Велика Плана и народни посланик Душан Марић подсећа да се последњих година „бог зна колико пута“ писаним путем и усмено обраћао Влади Србије и министарству саобраћаја са захтевом да се приступи обнови државних путева на територији плањанске општине. И са скупштинске говорнице је више пута апеловао да Влада издвоји новац за обнову три саобраћајнице.

Државни пут Велика Плана – Жабари

То су пут  Лозовик – Велика Плана – Марковац,  пут од Савановца до Смедеревске Паланке и пут према Доњој Ливадици и Жабарима.

-Након избора на ту функцију министар Горан Весић је чврсто обећао да ће министарство кренути у решавање овог проблема. Пре двадесет дана ми је јавио да ће се ове године радити део Цариградског друма, а јуче је министар са својим сарадницима одлучио да се ради  деоница од средишта општине до Марковца. Како ми је речено, потребно је двадесетак дана да се заврше административни послови а да ће већ у августу бити издат налог за почетак радова – каже Марић.

Груба је процена да ће обнова пута између Велике Плане и Марковца, који је уствари део државног пута Смедерево – Велика Плана – Баточина, коштати око 300 милиона динара.

Да се прво крене са обновом деонице од Велике Плане према Марковцу пресудила је чињеница да је за ову годину планирана и обнова пута од Марковца, преко Лапова, до Баточине.

-Ми из Општине смо инсистирали да се ове године реконструише цео Цариградски друм. И то би, с обзиром на стање ове саобраћајнице, било оправдано. Међутим, буџет ресорног министарства је ограничен а захтеви градова и општина за обнову путева су неограничени, па нема довољно новца да се свима изађе у сусрет. Међутим, добио сам чврста уверавања да ће већ следеће године бити урађена и друга деоница, од Плане до Лозовика.

Пут Велика Плана – Радовање

Становнике Велике Плане ће додатно обрадовати вест да је министарство које води Горав Весић овој општини доделило и милион и по евра за обнову локалних путева.

-Средства можемо искористити не само за обнову саобраћајница, већ и за изградњу водовода и канализације и друге инфраструктурне пројекте. Ја сам Оделењу за привреду и локални економски развој већ дао задатак да ради пројекте, како би од јесени могли да почнемо са њиховом реализацијом – каже Игор Матковић, председник општине.

Пре три године, на иницијативу председника Србије Александра Вучића, реконструисан је пут Велика Плана – Смедеревска Паланка. Пре три године обновљен је пут од Марковца до Свилајнца а пре две године део пута Жабари – Велика Плана, до Доње Ливадице. За то је из републичког буџета издвојено више од осам милиона евра.

-Деоница пута од Плане до Доње Ливадице је у лошем, пут од Крњева до Смедеревске Паланке у још лошијем, а два пута, који имају локални карактер,  Трновче – Милошевац – Лозовик и Велика Плана – Радовање – Караула – манастир Копорин, у најлошијем стању. Разумевање на које сам, указујући им на стање путне мреже у нашој општини, наишао код председника Србије Александра Вучића и министра Весића улива ми наду да ће се наћи средства и за њихову скорију обнову – истиче Марић.

Насловна фотографија: Пут Марковац – Велика Плана – Лозовик

Текст: Тамо далеко

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *