Borba za srpski jezik u Austriji

Poslanik u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović, koji se u Beogradu treći put sastao sa predsednikom skupštinskog Odbora za dijasporu Ivanom Kostićem, poručio je da bi sloga, toleranacija, ali i političko angažovanje građana srpskog porekla moglo da poboljša njihov položaj u Austriji.

U Beču sada živi oko 250.000 ljudi koji su poreklom iz Srbije, kaže Damnjanović i dodaje da oko 90.000 njih dobilo državljanstvo.

“ svakoj zemlji politika odlučuje o različitim stvarima. Neshvatljivo je da pored toliko njih do sada niko na političkom planu nije isplivao”, rekao je Damnjanović.

On je ocenio da je saradnja dijaspore sa maticom danas pozitivna, te navodi da već treći put dolazi u Skupštinu Srbije.

“Sigurno je od velikog značaja što (srpska dijaspora) ima svog predstavnika. Ja sam austrijski političar, to ne bismo smeli da pomešamo, ali sam neko ko je rođen u Srbiji i ima tu moralnu obavezu da svoj narod predstavi najbolje i pomogne tamo gde je moguće”, rekao je Damjanović.

Napominjući da Slobodarska partija Austrije Hajnca Kristijana Štrahea, kojoj pripada, gaji poseban stil politike i da je bliska narodu, Damnjanović ističe da je posle ulaska u parlament dao obećanje da će imati vremena da sasluša građane Beča, uključujući i Srbe koje kao političar “srpskih korena” želi najpre moralno da podrži.

Primetio je da se struktura onih koji danas odlaze u Beč razlikuje od prethodnika koji su u austrijsku prestonicu dolazili šezdesetih i sedamdesetih godina, te su, kako kaže, takozvane gastarbajtere zamenili studenti i budući akademici.

Predsednik skupštinskog odbora za dijasporu Ivan Kostić čestitao je Damnjanoviću uspeh na izborima, jer je partija kojoj pripada u koaliciji sa strankom Sebastijana Kurca sada deo vladajuće većine.

“Nadamo se da će njegov autoritet dati veliki zamah da se položaj srpske dijaspore još više popravi”, rekao je Kostić u izjavi za Tanjug.

Upitan sa kojim problemima sa suočava dijaspora u Beču, Kostić kaže da je jedan od glavnih problema što srpski jezik nije priznat i deca srpskog porekla trenutno uče mešavinu bosansko-hrvatsko-srpski jezika.

„Bio bi veliki iskorak kada bi austrijsko Ministarstvo prosvete priznalo i kodiralo srpski jezik. Apsolutno sam siguran da će ova vlada koja je dosledna i u svojim stavovima i po pitanju Kosova i koja ima odličnu saradnju sa našom vladom, učiniti da srpski jezik bude priznat u austrijskom obrazovanju“, zaključio je Kostić.

IZVOR: TANJUG

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *