Bog pogledao srpsku svetinju

Bog je izgleda pogledao srpsku svetinju Pećku patrijaršiju na Kosovu i sestrinstvo manastira, koje pored izolacije i bez Srba u bližem okruženju više od dve decenije muku muči sa nedostatkom vode. Tačno ispred manastira tim stručnjaka Kancelarije za Kosovo i Metohiju pronašao je žilu vode iz koje je izbio veliki gejzir visine šest metara.

SPAS ZA MONAHINJE: Gejzir visok šest metara

Godinama loklane albanske vlasti manastiru isključuju vodu kada im se prohte iako u neposrednoj blizini protiče reka Bistrica.

“Rešavanjem pitanja vodosnabdevanja u Pećkoj Patrijaršiji nastavljamo našu borbu za ostanak i opstanak na KiM””, napisao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, na svom tviter nalogu.

Da je problem sa vodosnabdevanjem Pećke patrijaršije namerno izazvan i sračunat da kako bi se vršio konstantan pritisak na monahinje da napuste svetinju, pokazuje i podatak da vode u okruženju svuda ima u izobilju. Uzaludni su bili njihovi apeli da se voda ne isključuje, jer na to Albanci nisu ragovali.

Sestra Melanija kaže i kad im uključe vodu pritisak je toliko slab da danima ne mogu da uključe mašinu za veš, kao i da imaju problema sa hranom u frižideru.

Manastir Pećka patrijaršija postoji od 13. veka, nalazi se kraj Pećke Bistrice, a na ulazu u Rugovsku klisuru i jedan je od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti. U Pećkoj patrijaršiji počivaju mošti 14 srpskih patrijarha. Manastir je do 2013. godine čuvao KFOR, a od tada kosovska policija.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *