U Beču podstanari, dvorci u Srbiji prazni!

U Beču žive kao podstanari u maliim stanovima, a u zavičaju im zvrje prazne velelepne palate i dvorci, kojih se ni kralj ne bi postideo. Zaselak Gomilica izmedju sela Jelovik i Jazovik u posavsko-tamnavskoj opštini Vladimirci  živi svoj život petnaestak, dvadeset dana, uglavnom tokom leta, a veći deo godine svi do jednog stanovnika sela su u Austriji, gde žive i rade.

Teškom mukom stečenu zaradu uložili su u kuće u Gomilici, a ovo selo danas je jedno od najbogatijih u Srbiji, a čak se tvrdi da je najbogatije romsko selo u svetu. Prvo je jedan od njih sazidao ogromnu kući, kojoj se i ne zna broj soba, a onda je bukvalno krenulo takmičenje ko će da napravi još veću i lepšu. Ni na čemu se nije štedelo, pravili su se bazeni, ograde sa skupim niklom, od kovanog gvožđa, kapije sa lavovima, prticama i imenima unuka i dece, navodi se u reportaži televizije Prva.

Unutrašnjoj je još luksuznija, mermerna stepeništa, rezbaren nameštaj ručne izrade, razni detalji, skupocena dekoracjja. Donosilo se i unosilo decenijama, brinulo se o svakom detalju.

Slavka Vasić ne zna koliko u kući ima soba, svaki unuk deca snaje i zetovi, svako ima svoj kutak I pord toga  više od pola kuće niko ne koristi I kad su svi na okupu. Kuća ima osam terasa.

-Lepo nam je kad se okupimo, ali nažalost tu smo zajedno svega desetak dana godišnje – kaže Slavka.

Procenjuje se da vrednost gastarbajterskih kuća u Jelevoku i Jazoviku dostiže milijardu evra, a Peetar Djordjević priznaje da je u svoju palatu uložio više od milion evra. U kući su svuda pozlate, gipsane figure i još tristo čuda, sve što je skupo i po poslednjoj modi.

-Ulažemo da uživamo kad dodjemo, a dolazimo uvek kad imamo slobodnog vremena. Šteta, nije to baš toliko često – ističe Danijela Đorđević..

IZVOR: TELEVIZIJA PRVA

 

 

One thought on “U Beču podstanari, dvorci u Srbiji prazni!

  • 2. мај 2018. at 09:46
    Permalink

    Kako stoje stvari, sa bežanijom naše dece, građana i građanki u inostranstvu „stomakom za hlebom“, ΛV će biti poslednji i on će ugasiti svetlo na kraju tunela Srb…?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *