Bista Novaka Đokovića u francuskom gradu

Grad Tenon Le Bon prihvatio je inicijativu dvojice srpskih entuzijasta Saše Pešića i Dragoslava Kuleta Perišića o postavljanu biste srpskog tenisera i da njegovo ime nosi sportski centar u gradu na obali Ženevskog jezera
Dragoslav Kule Perišić i gradonačelnik Cristophe Arminjon

Na inicijativu predsednika udruženja „Svi Srbi u Parizu“, Saše Pešića, i ogromno angažovanje i rad legende motociklizma Dragoslava Kuleta Perišića koji je vodio pregovore i zajedno sa Sašom radio na projektu, na jučerašnjoj vanrednoj sednici Skupštine opštine grada Tonon Le Ben (Thonon les Bains) odlučeno je da najbolji teniser svih vremena Novak Đoković dobije bistu u ovom gradu.

Pored biste po Novaku Đokoviću će se zvati hala i kompleks teniskih terena u ovom najvećem francuskom gradu na obali Ženevskog jezera (Lac Leman). Ova sjajna vest pokazuje da se inicijativom i radom samo dva pojedinca, bez ičije pomoći, može mnogo učiniti na promociji srpstva i jačanja srpsko-francuskog prijateljstva. Ovo će biti prva bista u Evropi sa likom Novaka Đokovića.

U martu mesecu se planira sastanak sa Novakom Đokovićem i njegovim timom kako bi se dogovorili detalji oko prisustva srpskog tenisera na inauguraciji biste i imenovanja hale i teniskih terena koji će nositi njegovo ime. Ideja Kuleta Perišića je da se bista pravi od najboljeg mermera u Srbiji koji dolazi iz rudnika mermera Venčac kod Aranđelovca a da to urade zajednički jedan umetnik iz Srbije i jedan iz Francuske. Gradonačelnik Christophe Armijon je rekao juče da će inaguraciji prisustvovati predsednik Francuske teniske federacije, gospodin Gilles Moretton zajedno sa svojim prijateljem, predsednikom teniskog saveza Thonon les Bains, gospodinom Gerard Bastian-om.

A evo kako je sve počelo. Pre nekoliko godina Dragoslav Kule Perišić je u Briselu, u Evropskom parlamentu, upoznao francuskog političara, Andreu Kotarca, koji je inače „naše gore list“. A onda preko Andree upoznaje njegovog oca Dragana koji živi u mestu Thonon les Bains. Rađa se jedno pravo srpsko prijateljstvo odakle dolazi i ideja za uspostavljanje bliskih odnosa opštine Thonon les Bains i Aranđelovca (odakle je i sam gospodin Perišić rodom) u kojoj je Dragan Kotarac odigrao veliku ulogu. U aprilu 2022. godine dolazi do prvog sastanka sa predstavnicima opštine Thonon les Bains gde se dogovara njihova zvanična poseta Aranđelovcu u leto iste godine.

U decembru 2022. godine U decembru 2022. godine Kulturno umetničko društvo „Abrašević“ iz Aranđelovca izvodi svoj performans na glavnom gradskom trgu u Thonon les Bains na veliko oduševljenje Francuza. Gradom je takođe odjekivala pesma „Tamo daleko“.

U leto 2023. godine delegacija ovog francuskog grada dolazi ponovo u zvaničnu posetu Aranđelovcu a sve vreme sa njima su kao domaćini Dragoslav Kule Perišić i Saša Pešić. Na dane gastronomije u oktobru mesecu u Thonon les Bains uvažen gost, bio je pored Saše Pešića i Dragoslava Kuleta Perišića, Profesor Jovan Filipović, koga je za tu posetu delegirao beogradski univerzitet. Podsetimo samo da se u ovom francuskom mestu nalazi najpoznatija škola za hotelijerstvo u Evropi i da su tada već napravljeni prvi koraci ka usavršavanju naše dece iz Srbije i njihovo besplatno školovanje u ovom gradu.

Michel Elena, Dragoslav Kule Perišić, Cristophe Arminjon, Saša Pešić i Emmanuel Heinis

Predsednik opštine i njegovi zamenici su zatim u novembru mesecu boravili u Parizu a svečani ručak im je priredio, ispred udruženja „Svi Srbi u Parizu“, Saša Pešić. Uz prijateljski razgovor tada je otvoreno par tema u vezi budućih projekata od kojih je najvažniji bio predlog da Novak Đoković dobije bistu i da se hala i teniski tereni nazovu po njemu. Taj predlog je posebno lepo prihvaćen od strane gradonačelnika Thonon les Bains, gospodina Cristophe Arminjona.

Onda na scenu stupa i čovek koji je uložio najveću energiju da ojača veze Aranđelovca i Thonon les Bains-a. Šampion motociklizma, Kule Perišić, postao je šampion u podizanju srpsko-francuskog prijateljstva na najviši nivo. Vredno je radio poslednjih meseci kako bi se ova ideja počela realizovati. Prvi korak je bio zvaničan zahtev opštini Thonon les Bains koji je danas prihvaćen uz prisustvo i Kuleta Perišića.

Cilj je da se ova ideja realizuje do kraja ove ili početkom sledeće godine. Da sve bude perfektno učinjeno,  na projektu i svim detaljima, vredno će raditi tim u sastavu Dragan Kotarac, Miljko Živojinović, Jovan Filipović , Dragoslav Kule Perišić i Saša Pešić.

Ovim pokazujemo, da svaki Srbin kao pojedinac, može mnogo da učini u inostranstvu na poboljšanju ugleda Srbije i srpskog naroda. Veliki prijatelji Saša Pešić i Dragoslav Kule Perišić ovim projektom ostavljaju za pokolenja nešto čime će se u budućnosti svaki Srbin ponositi.

Izvor: Svi Srbi u Parizu/Naslovna fotografija Novak Đoković: Milojko Milanović

2 thoughts on “Bista Novaka Đokovića u francuskom gradu

 • 21. фебруар 2024. at 17:59
  Permalink

  Postovani
  Kao autor fotografije Novaka Djokovica,ni sam saglasan da fotografiju koristite,bez podpisa.
  S ,postovanjem Milojko Milanovic fotoreprter,Pariz

  Reply
  • 21. фебруар 2024. at 18:28
   Permalink

   Poštovani Milojko, izvini na ovom propustu, nisam znao ko je autor. Potpisaću!
   Srdačan pozdrav,
   Zdravko Elez

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *